Felhívás!

Béklyó a böllérnek?

A bizalmatlansági indítvánnyal a parlamentben megbuktatott román kormány mezőgazdasági minisztere a távozása előtt még kiadott néhány előkészített rendeletet. Az Európai Unió direktíváihoz való igazodás ürügyén, a Petre Daea által aláírt egyik rendeletben az áll, hogy a háztájiban tartott sertések leölése is csak állatorvos jelenlétében engedélyezett.

A román sajtó által megszólaltatott gazdálkodók és területi szakhatósági tisztségviselők képtelenségnek nevezik a rendszabály gyakorlati alkalmazását. Elsősorban azért, mert országszerte sok helyen több száz vagy esetenként több ezer háztáji gazdaság, illetve ennél is több sertés jut egy-két állatorvosra, a disznóölések időszaka viszont eléggé szűk, hiszen hagyományosan a téli ünnepek előtti hetekre korlátozódik, főleg december elejére.

Románia tízéves EU-tagságának idején már volt néhány szigorítási kísérlet a disznóvágásokkal szemben, de a böllérpisztoly használata is jobbára csak papíron lett kötelező. Elemzők úgy vélik, a leölt háziállatból vizsgálati anyagot ugyan kötelező vinni az állatorvosi rendelőbe, de nem lehet elvárni, hogy az állatorvos vagy állategészségügyi technikus abszolút minden háztáji vagy közösségi vágóhídi disznóölésnél jelen legyen.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.