Felhívás!

Önkirekesztők

A Nélküled című dal az Ismerős Arcok nemzeti rockzenekar negyedik, 2007-ben megjelent sorlemezén látott napvilágot. Igen hamar a rajongók kedvencévé és a koncertek záródalává vált, és szép lassan második himnuszunkká emelkedett. Nem csoda. A Nélküled ritka remekmű, melyben a tartalom és forma, a dallam és szöveg lélekmelengető, katartikus egységben fonódik össze.

A 444 nevű, Soros-finanszírozta portál évekkel ezelőtt közölt egy klipet, lényegében kommentár nélkül, A dal, amit mindenki énekel címmel. Vélhető, hogy iróniának szánták, de csak segítettek abban, hogy az össznemzeti üzenet még többekhez eljusson. És ez a kis klip szépen visszaadta, hogy a dalt éneklik kisiskolákban, focimeccsen, haveri bulikon egyaránt. Jómagam akkor döbbentem meg igazán, amikor a Békéscsabai Kolbászfesztiválon, ahová nemcsak a rajongók járnak, hanem meglehetősen esetleges, hogy épp kik verődnek össze egy-egy koncerten, a többezres tömeg a zsúfolásig telt nagy koncertteremben torkaszakadtából énekelte a Nélküledet.

Jó döntés volt, hogy e dal is elhangzott a Puskás Ferenc Aréna múlt heti felavatásán, amikor több mint 60 ezer ember torkából zúgtak fel a jól ismert sorok a magyar összetartozásról. Az Index nem lenne Index, ha a portál beszámolójának írója tettetett értetlenséggel nem emlegette volna a Nélküled kapcsán a Dzsungel könyvét, és nem kérkedett volna azzal, hogy ő bezzeg ülve maradt, miközben az egész közönség állva ünnepelt és énekelt.

Ezek ilyenek.

A Szent Korona nekik hol tökfödő, hol micisapka, Szent István jobbjáról hol a zsebhoki jut eszükbe, hol egy tetemcafat (ezek konkrét, adatolható megnyilvánulások, nem szubjektív, fantázialapú példálózás). Ugyanezek az emberek támogatták Magyarország eladósítását, és befogadnának minden idegen, agresszív kultúrából érkezett betolakodót, miközben jó pont nekik, hogy nem énekelték a Puskás Arénában a Székely Himnuszt is, mert annak a szövege „bugyuta és hatásvadász”. (Ez is az indexes újságíró elméncsége volt.) S amikor valaki elmondja róluk, hogy magukat zárják ki a magyarság érzelmi kötelékéből, akkor szélsőségességet, rasszizmust, antiszemitizmust és kirekesztést kiáltanak.

Miközben ők valójában önkirekesztők. Magyarul beszélő, magyarul író, de nem magyarul érző gyökértelen kultúrzombik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.