Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Barna: kérjük a Dăncilă kabinet lemondását; előrehozott választásokat kell tartani

Barna: kérjük a Dăncilă kabinet lemondását; előrehozott választásokat kell tartani Románia

A külföldi szavazókörzeteknél kialakult helyzet miatt a Dancilă-kabinetnek le kell mondani – jelentette ki vasárnap este Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

„Ami a diaszpórában történt, azt mutatja, hogy ennek a kormánynak mennie kell. Kérjük hivatalosan, formálisan és explicit módon a Dancilă-kabinet lemondását, amiért a 2014-es tapasztalat ellenére ismét ilyen szörnyű helyzetbe hozták a határon túl élő román állampolgároat. Ez elfogadhatatlan. Ha ígéreteket akarunk tenni a győzelmi percekben, akkor az USR-PLUS Szövetség azt ígéri, hogy a külföldi románokat soha sem fogják gázzal lefújni, soha nem fogják őket semmibe venni, és ennek érdekében az elektronikus szavazás és a levélszavazás bevezetése – amelyre vonatkozóan az USR már benyújtott egy törvénytervezetet a parlamentbe – az USR-PLUS Szövetség prioritásai közé tartozik majd, amikor kormányra kerülünk” – mondta Dan Barna.

Az USR elnöke szerint a parlament elveszítette legitimitását, és a helyes módszer az előrehozott választások kiírása lenne.

„A mai voks azt mutatja, hogy Románia és a románok új, tisztességes és kompetens politikai osztályt akarnak. Nem fér kétség hozzá, hogy ennek a kormánynak mennie kell” – hangsúlyozta Barna, aki szerint ez két módon valósulhat meg: vagy lemond a kabinet, vagy bizalmatlansági indítvánnyal leváltják.

Barna szerint a népszavazáson leadott voksok jelentik az első lépést abba az irányba, hogy a Büntetőügyesek nélküli közéletet! elnevezésű kezdeményezés alkotmányos előírássá váljon. „Erre a válaszra építhetjük a jövőt” – mondta Barna.

Cioloș: a szavazás Románia újjászületését jelzi

Az ország újjászületéséért és egy európai Romániáért szavaztak vasárnap a román állampolgárok, jelentette ki Dacian Cioloş, a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnöke az exit-poll eredmények közzétételét követően.

„A mai szavazás azt bizonyítja, hogy Románia újjászületik. Románia állampolgárai végre értelmet adtak szavazatuk révén a demokráciának. Köszönjük a több mint 9 millió román állampolgárnak, akik ma elmentek szavazni és bebizonyították, hogy Románia egy európai ország, és Európának is példát mutatnak arról, hogy mire képes egy nemzet, ha a társadalom meg akarja mutatni a politikusoknak, mely irányba kell tartaniuk” – mondta Cioloş.

A PLUS elnöke szerint a magyar közösség sorában is „kiemelkedő mozgósítás” volt tapasztalható.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük