Hirdetés
Hirdetés

Az időhúzásnak ára van

Kártérítés kifizetésére kötelezte Romániát a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amely azért marasztalta el Bukarestet, mert nem vizsgálta ki elfogadható határidőn belül az akkori eseményeket, írja az MTI.

Romániát az 1989-es forradalom 23 áldozatának hozzátartozói perelték be, akik Bukarest, Slobozia, Târgoviște és Resicabánya városokban vettek részt az akkori eseményekben, amelyek eredményeként Nicolae Ceaușescu volt román kommunista diktátort elűzték a hatalomból. Az áldozatok vagy életüket vesztették, vagy megsebesítették őket. Az ítélet szerint a román államnak három hónapon belül kell fejenként 15 ezer euró kártérítést fizetnie az áldozatoknak, illetve hozzátartozóiknak. A strasbourgi emberjogi bíróságon nem először marasztalták el Romániát az 1989-es forradalom körülményei kivizsgálásának halogatása miatt.

Románia 2016-ban nyitotta újra a forradalom aktáit, miután az áldozatok jogainak védelmére hivatott December 21-e Egyesület több tagja szintén pert nyert az EJEB-en, amely elmarasztalta Romániát, hogy nem szolgáltatott igazságot a forradalom áldozatainak. Büntetőjogi eljárás indult többek között Ion Iliescu volt államelnök, Petre Roman volt miniszterelnök és Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes ellen. A katonai ügyészség már 2016 decemberében bejelentette, hogy emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítja az 1989-es forradalom idején hatalomra került vezetést. A vádhatóság szerint szándékos katonai diverzió, tudatos rémhírkeltés miatt vesztette életét sok ember 1989. december 22., Nicolae Ceaușescu menekülési kísérlete után. Az ügyészségi vizsgálat jelenleg még folyamatban van.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük