Felhívás!

Megfenyegetett az interjúalanyom

Még a tavaly ősszel forgatott, a Székely Hírmondó hasábjain is ismertetett, Hová mentem férjhez? című dokumentumfilmhez kapcsolódik a panaszom. A film négy különböző foglalkozású, Magyarországról Erdélybe költözött nő háromszéki otthonába enged bepillantani. Kezdetben a YouTube csatornán népszerűsítettük, majd az Erdélyi Magyar Televízióban (ETv) is többször műsorra tűzték, illetve a nemrég lezajlott Kaptár dokumentumfilm-szemlére is neveztem a filmmel. Ahonnan, sajnos, vissza kellett vonnom, és ez ügyben szeretnék tiszta vizet önteni a pohárba.

Augusztus elején csöngött a telefonom, és egy férfi – köszönés nélkül – helyi politikai kapcsolatait fitogtatva, burkoltan elkezdett fenyegetni, perrel riogatni. Mint később kiderült, N. S.-ről volt szó, az egyik interjúalany férjéről, aki azt kifogásolta, hogy az ő engedélye nélkül jelentek meg a képernyőn az előző házasságából lévő gyermekei, illetve intim szféráját „kiteregettük” a filmben, amelyet az ETv-ben is többször sugároztak, és hangsúlyozta, be fog perelni. Utólag sikerült letiltania az ETv-s vetítéseket.

A filmszemlére nevezésemet újabb fenyegetéshullám követte, ezúttal az interjúalany, V. E. vont felelősségre e-mail-ben, hogy miért neveztem a filmszemlére, és riogatott, hogy abban az esetben, ha nem vonom vissza a filmet – amelyben amúgy nem kényszerből, hanem önszántából, és nevelt gyerekeivel körbe véve beszél –, akkor „úgy beperel, hogy ingem, gatyám rámegy a perre”. Ugyan visszavontam a filmet a szemléről, de nem azért, mert megijedtem volna az üres fenyegetőzésektől (szakemberek véleményét kértem ki, és ők is nevetségesnek, alaptalannak tartják a riogatást), hanem azért, mert megterhelő lenne számomra, hogy egy nevetséges per miatt Budapestről Háromszékre járjak.

Nagy Krisztina

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.