Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Az EP-ben mutatták be a Minority SafePack kezdeményezésen alapuló jogszabály-javaslatokat

Az EP-ben mutatták be a Minority SafePack kezdeményezésen alapuló jogszabály-javaslatokat Románia

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) nemzetközi szakértői csoportjának képviselői az Európai Parlamentben (EP) mutatták be szerdán a Minority SafePack (MSPI) polgári kezdeményezésen alapuló jogszabályjavaslat-csomagot – tájékoztat az RMDSZ közleménye.

Hirdetés
Hirdetés

Az EP Kisebbségi munkacsoportjának november 28-ai informális ülésén azt a javasolt intézkedéscsomagot mutatták be, amelyet az összegyűjtött 1.128.385 támogatói aláírással együtt fognak benyújtani 2020 első felében az új Európai Bizottságnak (EB).

A közlemény Vincze Lóránt EP-képviselőt, a FUEN elnökét idézi, aki szerint az általa vezetett szervezet készen állt benyújtani a jogszabálycsomag-javaslatot és a kisebbségi kezdeményezésre összegyűjtött aláírásokat 2019. december 3-án is a Bizottságnak, de az intézmény kérésére elhalasztották a leadást. Az erdélyi EP-képviselő ugyanakkor hangsúlyozta, az Európai Unió (EU) Bíróságának legutóbbi, a román kormány elleni döntése is kimondja, az EU-nak jogában áll intézkedéseket hozni az őshonos nemzeti kisebbségek védelméért. Vincze szerint ez egy erős, az MSPI mellett szóló érv.

A jogszabály-javaslatokat Günther Rautz és Thomas Hiebert szakértők, valamint Nagy Dénes András, az MSPI tanácsadója mutatták be. A szakértők véleménye szerint, bár a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának elvét az Európai Unió alapszerződése előírja, konkrét jogi intézkedések és határozott, uniós szintű fellépés hiányában a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogaira nincs európai garancia.

A jelenlévő EP-képviselők támogatásukról biztosították a kezdeményezést. Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő kiemelte: a kisebbségi polgári kezdeményezés megoldást nyújthatna a Koppenhágai kritériumok dilemmájára is, nevezetesen arra, hogy a kisebbségek jogainak betartását az EU csak a csatlakozás előtt álló országokon kéri számon, a tagállamokon azonban nem – mutat rá az RMDSZ közleménye.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük