Felhívás!

Az igazságügyi tárca újraindítja a procedúrát a legfőbb ügyész kiválasztására

Az igazságügyi tárca újraindítja a procedúrát a legfőbb ügyész kiválasztására Románia

December 2-án indítja el az igazságügyi minisztérium a procedúrát a legfőbb ügyész, az Országos Korrupcióellenes Ügyészég (DNA) főügyésze és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) főügyésze kinevezését célzó válogatásra, jelentette be csütörtökön Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter.

A miniszter szerint növeli a bűnügyi tendenciákat, hogy ezeket a tisztségeket jelenleg ügyvivő jelleggel töltik be.

“Emiatt rögtön a mandátumom átvétele után elkezdtünk dolgozni a procedúra előkészítésén. (…) Az igazságügyi tárca december 2-án indítja el a válogatási eljárást a legfőbb ügyészi, a DNA főügyészi és a DIICOT főügyészi tisztségének betöltésére. Röviddel azután el fogjuk indítani a procedúrát a többi vezetői tisztség betöltésére is, amelyek esetében a tárca javaslatokat tehet” – fejtette ki Predoiu sajtótájékoztatóján.

Elégedetlen az igazságszolgáltatási rendszerben történt bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi részleg tevékenységével

Cătălin Predoiu kijelentette, hogy nem elégedett az igazságszolgáltatási rendszerben történt bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi részleg (SIIJ) tevékenységével.

“Nem vagyok elégedett ennek az intézménynek a tevékenységével, ezért prioritásként fogjuk kezelni ezt a témát a következő évben” – mondta az igazságügyi minisztérium székhelyén nyilatkozó Predoiu.

Hozzátette: nem akart “interakciót” közte és a SIIJ között, hogy ne keltsen olyan érzést, mintha nyomást akarna gyakorolni az intézményre.

“Egyetlen pillanatig sem akarom a nyomásgyakorlás érzését kelteni” – fogalmazott a miniszter, kijelentve, hogy ebből a megfontolásból “jelenleg még egy statisztikát sem akar kérni az igazságszolgáltatási rendszerben történt bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi részlegtől”.

Támogatja a büntetés-végrehajtási kompenzációs jogorvoslat törvényének visszavonását

Cătălin Predoiu úgy nyilatkozott, támogatni fog minden olyan jogalkotási javaslatot, amely a büntetés-végrehajtási kompenzációs jogorvoslat törvénye jelenlegi változatának visszavonásához vezet.

Predoiu azt mondta, a jelenlegi törvényt egy olyan rendszerrel kell helyettesíteni, amely kontrollált körülmények között teszi lehetővé a jogszabály előnyeinek fenntartását, anélkül, hogy ezzel a közbiztonság veszélybe kerülne.

A szaktárca küldöttsége az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) képviselőivel fog tárgyalni az ügyről, azt elkerülendő, hogy elmarasztaló ítéletek egész sora szülessen meg Romániával szemben. Az alkotmányosság betartása és a diszkrimináció elkerülése érdekében szakértőcsoport dolgozik a gyakorlati kivitelezés lehetőségein – tette hozzá.

Predoiu arra is figyelmeztetett, hogy a büntetés-végrehajtási kompenzációs jogorvoslat törvényét nem lehet egyik napról a másikra visszavonni, anélkül, hogy erről tárgyalnának az EJEB illetékeseivel, és intézkednének a börtönök kapacitásának bővítése ügyében, mert ez még a jelenleginél is súlyosabb mellékhatásokkal járna.

A miniszter ugyanakkor emlékeztetett, hogy a kormány parlamenti támogatását megelőző tárgyalások során ígéretet tettek arra, hogy igazságügyi kérdésekben nem hoznak sürgősségi kormányrendeleteket.

(Agerpres, fotó: Mediafax)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.