Felhívás!

Az egészségügyi minisztérium uniós segítséget kér monoklonális antitestek beszerzése érdekében

Az egészségügyi minisztérium uniós segítséget kér monoklonális antitestek beszerzése érdekében Románia

Az egészségügyi minisztérium pénteken felkérte a katasztrófavédelmi főosztályt (DSU), hogy aktiválja az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát 40.000 Covid-beteg monoklonális antitestekkel való kezelésének biztosítására.

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter közleményben tájékoztatott, hogy csütörtökön tárgyalt Stella Kyriakidesszel, az Európai Bizottság egészségügyi biztosával a polgári védelmi mechanizmus aktiválásáról, hogy Románia biztosítani tudja a szükséges gyógyszereket a betegek kezelésére. A miniszter szerint ígéretet kaptak más országoktól a támogatásra.

A monoklonális antitestekkel való kezelést az enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel rendelkező Covid-betegeknél alkalmazzák.

Kedden 5206 fiolányi antitestet kapott adományként Románia az olasz államtól. A gyógyszereket már eljuttatták 134, Covid-betegeket ápoló kórházba.

12.700 adag monoklonális antitest érkezik jövő héten Németországból

Jövő héten 12.700 adag monoklonális antitestet küld Németország Romániába – közölte pénteken Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője.

Arafat tájékoztatása szerint Olaszország már kisegítette Romániát 5200 adag monoklonális antitesttel, és Németország részéről további 12.700 dózisra van ígéret. Ez a szállítmány jövő héten érkezik az országba.

Péntek este megérkezik a nyolc oxigénkoncentrátorból és 15 szállítható lélegeztetőgépből álló segélyszállítmány is Dániából.

Az Egészségügyi Világszervezet kétszáz, egyenként 8 literes oxigénkoncentrátort küld Romániába, már csak a szállítás módjáról kell megegyezniük – tette hozzá a katasztrófavédelem vezetője.

Azt is megerősítette, hogy a Roche cég 5670 palack tocilizumab gyógyszert juttat el Romániába. Arafat külön köszönetet mondott Arthur Mattlinak, Svájc bukaresti nagykövetének a közbenjárásért, amely révén országunk hozzájuthat a Covid-betegek kezelésében használt gyógyszerhez.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.