Felhívás!

PNL: Cioloș tárgyaljon a PSD-vel és az AUR-ral a kormánytöbbség kialakításáról

PNL: Cioloș tárgyaljon a PSD-vel és az AUR-ral a kormánytöbbség kialakításáról Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt kéri Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnöktől, hogy előbb tárgyaljon a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) a kormánytöbbség kialakításáról – nyilatkozta pénteken Florin Cîţu.

A liberális pártelnök az alakulat végrehajtó bizottságának ülését követően közölte, a vezetőtestület döntése értelmében azt kérik Dacian Cioloştól, hogy előbb tárgyaljon a PSD-vel és az AUR-ral az új kormány beiktatásához szükséges 234 parlamenti voks megszerzése érdekében.

“Ha Dacian Cioloşnak nem sikerül megszereznie a kormány beiktatásához szükséges többséget, a PNL tárgyalásokba kezd valamennyi felelős párt – leszámítva az AUR-t – vezetőivel a Románia számára legjobb megoldás megtalálása érdekében” – fogalmazott.

Cîţu rámutatott, a PSD, az USR és az AUR által támogatott bizalmatlansági indítványra leadott 281 szavazat azt jelzi, hogy “közös elvek, értékek és célkitűzések mentén” létrejött egy többség, amelynek első lépése a kormány félreállítása volt. Az USR azáltal, hogy megszavazta a PSD bizalmatlansági indítványát, felrúgta a kormánykoalíciót, és voltaképpen az USR-s voksoknak köszönhetően ment át az indítvány a parlamenten. Ennélfogva az USR tehető felelőssé a kormány megbuktatásáért, és az alakulat elnökeként Dacian Cioloşnak erkölcsi kötelessége “valós” próbálkozást tenni arra, hogy megszerezze “koalíciós partnerei”, a PSD és az AUR támogatását egy új kormány felállítása érdekében – érvelt Cîţu.

A pártelnök hozzátette, alakulata csak azt tartja járható útnak, hogy a PNL köré épüljön a parlamenti többség.

A bejelentésre reagálva az USR közölte, elmarad a Dacian Cioloş kijelölt kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, valamint a kisebbségek parlamenti frakciójának vezetője közötti, péntekre tervezett találkozó.

Cioloş: felelősségteljes magatartásra kérem a PNL-t

Dacian Cioloş kijelölt kormányfő, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke felhívást intézett pénteken a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőségéhez, hogy ne futamodjon meg a felelősség elől, mert Romániának szüksége van egy új kormányra.

Cioloş felidézte, hogy a koalíció visszaállítását ajánlotta fel a PNL-nek és az RMDSZ-nek, kormányprogramjában pedig konkrét megoldásokat javasolt az eneriaár-növekedés megfékezésére és a járvány visszaszorítására.

“Sajnos ma is meg kellett állapítanunk, hogy a PNL továbbra is elzárkózik a Iohannis államfő által kijelölt miniszterelnökkel való tárgyalásoktól. Nem tehetek mást, mint hogy a továbbiakban is felelősségteljes magatartásra kérjem a PNL-t, mert Romániának kormányra van szüksége” – mondta az USR elnöke.

Dacian Cioloş közölte, továbbra is eltökélt szándéka, hogy a jövő héten a parlament elé áll egy kormánynévsorral, és felszólította a Nemzeti Liberális Pártot, hogy ne meneküljön a felelősség elől.

“Sajnos ma is meg kellett állapítanom, hogy a PNL egyelőre elutasítja a tárgyalást a Klaus Iohannis államelnök által kijelölt kormányfővel, mást nem tudok tenni, csak ismételten felelősségre szólítok fel, mert Romániának kormányra van szüksége. Az USR-nek továbbra is eltökélt szándéka, hogy a jövő hét elején kormánynévsorral áll a parlament elé” – szögezte le.

Hozzátette, vasárnap ül össze a párt országos vezetősége, amely jóvá fogja hagyni a kormányprogramot és a miniszterjelöltek listáját.

“Ha a PNL mégis szeretne leülni velünk tárgyalni, van ötlete az együttműködésre, tudja, hol találhat meg minket” – mondta még Cioloş, nyomatékosítva, hogy véghez fogja vinni megbízatását.

Kelemen: Cioloşnak nem sikerült helyreállítania a minimális bizalmat, ami lehetővé tette volna a koalíció újraalakítását

Dacian Cioloş miniszterelnök-jelöltnek nem sikerült helyreállítania azt a minimális bizalmat, ami lehetővé tette volna a PNL-USR-RMDSZ-koalíció újraalakítását – jelentette ki pénteken Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke szerint jelen helyzetben három lehetősége maradt az USR elnökének: vagy visszaadja a megbízatást az államelnöknek, vagy a kormánybuktatáshoz összehozott PSD-USR-AUR szövetséggel alakít kormányt, vagy egyszínű USR-kormányhoz kéri a parlament támogatását.

“Az RMDSZ továbbra is azon az állásponton van, hogy a hatalmi technikai taktikázások helyett a társadalom valós problémáira figyelve mielőbb egy olyan kormány beiktatására van szükség, amely rövidtávon kizárólag a járványügyi problémákra, az energiaárak okozta gondok orvoslására és a jövő évi költségvetés elkészítésére koncentrál” – fogalmazott Kelemen egy Facebook-bejegyzésben.

A szövetségi elnök hozzátette, a politika számukra “mindenekelőtt szolgálat, a közjó keresése és képviselete, az emberek életének biztonságossá tétele és az életfeltételek javítása”.

“Ezeket az elveket követve képviseljük a kormányzati munkánkkal a romániai magyar közösséget és minden romániai polgárt, amíg lehetőségünk van rá” – zárta bejegyzését Kelemen Hunor.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.