Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az AUR Klaus Iohannis államfői tisztségből való felfüggesztését kezdeményezi

Az AUR Klaus Iohannis államfői tisztségből való felfüggesztését kezdeményezi Románia

George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke hétfőn bejelentette, hogy a párt megkezdi a Klaus Iohannis államfő felfüggesztésére irányuló eljárást.

Hirdetés
Hirdetés

A politikus a parlament épületében adott nyilatkozatában közölte, az államelnök felfüggesztését támogató aláírásokat gyűjtenek a képviselők és szenátorok körében. „Ígéretet kaptunk több párt törvényhozóitól, hogy alá fogják írni az államfő felfüggesztéséről szóló indítványt” – tette hozzá az AUR vezetője.

Simion azt mondta, már a Ciucă-kormány miniszterjelöltjeinek keddi meghallgatása közben elkezdik gyűjteni az aláírásokat. Első lépésként a törvényhozók harmadának kézjegyére, azaz 156 aláírásra van szükség, majd 234 szenátornak és képviselőnek kellene megszavaznia a kezdeményezést a parlamentben – magyarázta.

Az AUR társelnöke szerint az államfő leváltását az indokolja, hogy immáron két ízben bízott meg kormányalakítással olyan személyeket, akiknek nem sikerült parlamenti többséget szerezniük.

„Az alkotmány szerint – amelyet Klaus Iohannis mandátumának egész ideje alatt lábbal tiport – jelen helyzetben előre hozott választásokat kell kiírni. Ugyanakkor, hogy kíméljük a románok zsebét és idegeit, az előre hozott választásokkal egy időben meg kell tartani a népszavazást az elnök leváltásáról is” – fogalmazott.

A politikus azt állítja, már váltottak üzeneteket a témában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt elnökével, Ludovic Orbannal, és hamarosan személyes találkozóra is sor kerül. Ugyanakkor több PNL-s és USR-s törvényhozó is jelezte, hogy támogatná a kezdeményezést – nyomatékosította.

USR: az államfő felfüggesztése nem megoldás

Klaus Iohannis államfő tisztségből való felfüggesztése nem jelent megoldást a jelenlegi politikai válságra – véli a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dacian Cioloş. Az USR szóvivője, Ionuţ Moşteanu is azon az állásponton van, hogy az országnak nincs szüksége most egy újabb válságra.

Az USR-s politikusok azt követően beszéltek erről, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) hétfőn közölte: kezdeményezni fogja az államfő tisztségből való felfüggesztését, a Szociáldemokrata Párt (PSD) bejelentette, ha az USR csatlakozik a kezdeményezéshez, maguk is fontolóra veszik ezt.

„Az államfő felfüggesztése nem megoldás. Nem értjük, miként járulhatna ez hozzá a jelenlegi válság feloldásához” – fogalmazott az USR-elnök a Digi24 televíziónak adott nyilatkozatában.

Cioloş rámutatott, Romániának jelenleg kormányra van szüksége, „nem pedig egy újabb krízisre”.

Hasonlóan nyilatkozott az USR sajtószóvivője, Ionuţ Moşteanu is. Mint kifejtette, Romániának szilárd parlamenti többség által támogatott, stabil kormányra van szüksége, amelynek kezelnie kell a járványt és az energiaválságot, ki kell dolgoznia a jövő évi költségvetést, és gyakorlatba kell ültetnie a helyreállítási tervbe foglalt projekteket.

„Egy újabb válság csak meghosszabbítaná a jelenlegit, és még nehezebbé tenné a járványkezelést. A jelenlegi helyzetben az elnök felfüggesztése nem jelent megoldást Románia problémáira” – nyomatékosította Moşteanu.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások