Felhívás!

Cîmpeanu: november 8-tól folytatódik a tanítás; csökkentjük a félévi dolgozatok számát

Cîmpeanu: november 8-tól folytatódik a tanítás; csökkentjük a félévi dolgozatok számát Románia

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter hétfőn bejelentette, hogy az első félévi dolgozatokat december 6-tól lehet megírni, számukat pedig a gimnáziumi-, és a líceumi osztályok esetében egyaránt csökkentik.

“Úgy döntöttünk, hogy idén, kivételesen csökkentjük a félévi dolgozat számát, amelyeket a diákoknak meg kell írniuk. A gimnáziumi osztályokban csak két dolgozat lesz, nem három, amelyeket fizikai jelenlét mellett írnak meg.

A középiskolások számára a dolgozatok számát 4-ről 3-ra csökkentettük.

Ez a csökkentés a november 5-én kihirdetésre kerülő szabályozás része lesz.

A félévi dolgozatokat december 6-tól lehet megírni, a legjobb időpont kiválasztása a tanárokon múlik. Minden tanulónak elegendő ideje kell legyen, hogy javíthasson eredményein.

Akik nem tudnak jelen lenni a dolgozat megírásakor, azok az iskolába való visszatérés után, akár a második félévben elején is pótolhatják az elmaradást” – mondta az oktatási miniszter.

Azt is elmondta, a diákok jegyeinek lezárásához szükséges osztályzatok minimális számát kettőre csökkentik. “Így ha valakinek van két jegye, illetve egy harmadik a dolgozatra, mivel utóbbi 25 százalékos arányban számít bele a félévi jegybe, a két másik jegynek nagyobb súlya lesz, egyenként 37,5 százalékot tesznek majd ki” – magyarázta.

Cîmpeanu hangsúlyozta, hogy a tanítás november 8-tól folytatódik, és hogy az oktatási minisztérium támogatja azt az elvet, hogy az iskoláknak fizikai jelenléttel kell működniük, mindaddig, amíg az egészségügyi feltételek biztosíthatók.

“Nem fogok lemondani erről az elvről. Konzultációkat fogunk folytatni az egészségügyi hatóságokkal, és pénteken kiderül, hogy pontosan hogyan fognak kinyitni az iskolák november 8-án” – hangsúlyozta a tárcavezető

Az ügyvivő miniszter hozzátette, figyelembe veszik a Tanulók Országos Tanácsának javaslatát, és “a valós helyzethez igazítják” az iskolák működési módját. Ha például a fél országban alacsony lesz a fertőzöttségi ráta, és nincsenek koronavírusos megbetegedések az iskolában, ezekben a tanintézetekben jelenléti oktatás lesz – magyarázta.

Cîmpeanu ismét hangsúlyozta a minisztérium azon álláspontját, miszerint a két hét kényszervakáció a legtöbb, ami még behozható úgy, hogy ne legyen szükség az országos vizsgák menetrendjének módosítására.

Jövő héttől valamennyi iskolában elérhetők lesznek a nyáltesztek

Jövő héttől elérhetők lesznek az iskolákban a nyáltesztek a koronavírus-fertőzés kimutatására – jelentette be Sorin Cîmpeanu.

Hétfői sajtónyilatkozatában a tárcavezető rámutatott, hogy a beszerzési eljárás folyamata a vége felé közeledik, és a jövő hét folyamán a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) közvetítésével kiosztják a teszteket az oktatási intézményeknek.

Az ügyvivő miniszter szerint a DSU annyi tesztet rendelt, hogy a mennyiség az összes iskolás és óvodás, illetve tanügyi alkalmazott heti kétszeri tesztelésére elég legyen.

Cîmpeanu megemlítette ugyanakkor, hogy a tanfelügyelőségek által hétfőn közzétett adatok értelmében a tanügyi személyzet átoltottsága sok helyen meghaladja a 90 százalékot. Beismerte azonban, hogy a minisztériumi alkalmazottak körében nem ennyire örvendetes a helyzet, csupán 66%-os az átoltottság.

A legutóbbi adatok szerint 303.000 tanulót oltottak be ez idáig koronavírus ellen: 80 ezren a 12 és 15 év közötti korosztályhoz, 223 ezren a 16 év fölötti korosztályhoz tartoznak. Ez valamivel több mint 25%-os átoltottságot jelent a tanulók körében – szögezte le a miniszter.

(Digi24/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások