Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Áttörés medveügyben, RMDSZ-es javaslatra

Áttörés medveügyben, RMDSZ-es javaslatra Románia

Megoldást nyújthat a medveügyre az RMDSZ javaslata, amelyről kedvezően döntött a szenátus. A módosítás értelmében 5 évre kikerülhet a barnamedve a szigorúan védett állatfajok listájáról, megteremtve a lehetőséget arra, hogy a szaktárca szabályozza az állatállományt, és visszaállítsa az egyensúlyt.

Hirdetés
Hirdetés

„Hosszú ideje mondjuk, hogy Székelyföldön óriási problémát jelentenek a medvetámadások. Az emberek biztonságát, testi épségét, és a jószágokat is veszélyeztetik. Ez az első alkalom, amikor a szenátus szakbizottsága testületileg támogat egy, a medveügy megoldására benyújtott javaslatot, úgy tűnik párthovatartozástól függetlenül megértették a törvényhozók, hogy gond van, és megoldásra van szükség” – nyilatkozta Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor.

Az előírás eredményeként nem lesz szükség a szaktárca által megszabott beavatkozási kvótára, a medveállományt – a vaddisznókhoz, szarvasokhoz, és más, nem szigorúan védett állatokhoz hasonlóan – kilövési kvóta alapján, egyszerűbben és hatékonyan lehetne szabályozni.

A hatályos törvények a nem szigorúan védett fajok vadászatát is bizonyos feltételekhez kötik, ezek továbbra is vonatkoznának a barna medvékre. Egyszerűbb lesz az állatállomány szabályozása, de a faj védelmét is biztosítaná a törvény.

Ugyanakkor Fejér László Ödön szenátor tegnap iktatta azt a levelet, amelyet Viorica Dăncila miniszterelnökasszonynak címezett és a bálványosi medveproblémákra hívja fel benne a figyelmet. Ez mellett egy interpellációt is letett a szenátusban, amely hétfőn kerül felolvasásra. A kézdivásárhelyi RMDSZ irodában megtalálható az a 250 oldalt kitevő gyűjtemény is, amely a Torján és környékén – így a bálványosi villáknál, vagy legutóbb a Grand Hotel szállodánál – történt, a Kárpátok királya okozta károkat dokumentálja.

A szenátor jelzi: annyi a medve a környéken, hogy most már nem csak Székelyföld falvaiban, hanem az erdőkhöz közel levő városokban sincsenek biztonságban az emberek.

Fejér László beadványában kitér arra is, hogy a háromszéki fürdőhelyekre, üdülőhelységekbe vezető utak gyatra állapotban vannak, korábban emiatt is elkerülték a vidékeket a turisztikai befektetők, akik most a medvék miatt sem akarnak Háromszéken illetve Székelyföldön befektetni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. szeptember 26., 8:52
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A hazugsag nagymesterei, az UDMR gyoztek. Ez nem is csoda egy ilyen orszagban, ahol a sopredek es a mocsok van hatalmon es ez iranyitja az orszagunkat. Egy orszagot ahol mar senki es semmi nincs biztonsagban. Meg az allampolgarok sem. A gyerekek sem. Es ime most mar a medvek sem. Mig a vilag tobbi resze elkeseredetten kuzd es tunteteseket szervez, a vilagunkat iranyito korrupt es penzehes oligarhak es politikusok ellen, akiket azzal vadolnak, hogy kapzsisagukkal elpusztitottak a bolygot amin elunk, elveve ezzel az elethez valo jogot a jovo generacioktol, ime Romaniaban az orszagot iranyito sopredek tovabb pusztithat es gyilkolaszhat kenye-kedvere. Es vigyazat, nem csak medveket ! A szomoru az egesz medveugyben az, hogy egyetlen beadvanyban, amit a medveproblemakrol irtak ezek a politikusok, mondom egyetlen beadvanyban sem ismerik el, hogy a fo problemat eppen azok a politikusok okoztak medveugyben, akik jovahagytak Romania osszes erdoinek a kiirtasat. Azok a korrupt es penzehes ,kapzsi es termeszetpusztito, sot szulofoldgyalazo es nemzetarulo hazaarulok akik eladtak kilora ezt az egesz orszagot potom penzert a sajat joletuk erdekeben. (Azert potom penzert, mert a kulfoldi maffia rohog rajtuk, hogy ebben az orszagban mindenhez milyen olcson hozzajuthat ,most mar 1000 euroert medvet is vadaszhatnak, olyanok akiknek hetente csak a cipojuk 100.000-200.000 dollarba kerul !)

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 26., 10:26
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Na,bement a medve a Grand Hotelbe,lesz megoldás,nálunk minden héten megjárta magát(és nem csak nálunk)hanem a Bálványos szinte minden egyes nyaralójába,nem tett senki semmit,pedig összejártuk a szent szart.Most meg RMDSZ-s elvtársaink közbelépnek(azok akik négy éve hallgatnak,lapulnak,és nyalnak mindenfelé).És az igazi világosság eljött volt a világba, amely megvilágosít minden embert.(minden állatot).

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 26., 14:54
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Abba a hotelbe meg ingyen sem mennek szallast berelni nemhogy meg fizessek is a szoba berleseert. Az valamikor TBC szanatorium volt. Annak idejen megfurtak a falait es 7-10 centire a fal belsejeben is megtalalhato volt a Koch fele bacilus, ami a TBC-t okozza. Az egy ferto feszek, aminek az eredeti neve Grand Hotel d TBC .

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 26., 17:34
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Csak nem ijedtek meg az igyen elok?Nem lesz penz az ONG-nek??Kiloni az egeszet,vagyis egyet meghagyni…egy nyugdias himet….hogy legyen amit fenykepezni.