Felhívás!

A hálapénz kórháztérképe

A hálapénz kórháztérképe Románia

Az Anti Bribery Synergy társaság közzétette a 2019. januártól júliusig terjedő időszakban végzett felmérés eredményét, amely azt mutatja, Romániában honnan jeleztek a legtöbb szabálysértést az orvosok és általában a kórházi személyzet tevékenységével kapcsolatosan.

A tanulmány korrupciós cselekménynek minősíti azt, ha az állami kórházakban a személyzet pénzt vagy egyéb értékeket követel a szolgálataikért, a hivatalos díjszabásokat leszámítva. A felmérés alapját képezték azok a kérdőívek, amelyeket általában minden beteg, illetve páciens megkapott, aki kórházba volt beutalva. Összesen 352 állami kórház és egészségügyi közintézmény adatait tartalmazza a közvélemény-kutatás. Az egyik fő kérdés ez volt: „Követeltek öntől pénzt vagy ajándékot az orvosok és asszisztensek?” Az érintettek közül csaknem 3800 személy válaszolt igennel.

A realitatea.net hírportál a csúszópénz és megvesztegetés toplistájának nevezi a negatív rangsort, amely azt mutatja, honnan érkezett a legtöbb visszajelzés a hálapénz követeléséről, avagy elvárásáról és ugyanakkor hol jegyezték a legnagyobb pénzösszegeket. Az élmezőny: bukaresti egyetemi sürgősségi kórház 153 eset, brăilai megyei kórház 147, bukaresti Sf. Ioan sürgősségi kórház 98, bukaresti Filatropia kórház 95 stb. Az első tízben nincs erdélyi, székelyföldi egészségügyi közintézmény, de a 12-ik helyen ott áll a nagyváradi megyei sürgősségi kórház és klinika (58 eset), és 17-ik a marosvásárhelyi megyei kórház és klinika (52).

A kézdivásárhelyi városi kórházból 5, a sepsiszentgyörgyi megyei kórházból 9 esetet jeleztek a páciensek, de Kovászna városból egyet sem.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. szeptember 26., 20:55
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Nem kell követeljék adnak az emberek maguktól a jobb gondoskodás reményében.A páciensek nem jeleznek mindent csak azt amikor a hálapénz ellenére sem kapják meg azt amit várnak.”Természetes” hogy a nagy egyetemi kórházakban több pénz megy el, próbálnának meg kevesebbet adni.Azért minden beteg tudja mennyi éppenséggel az árfolyam,ezt leérdeklődi a szobatársaktól.Sajnos még soha sem hallottam senkit sem arról beszélni, hogy felajánlotta de visszaadták.Szomorú.