Felhívás!

Arányosítanák a gyermeksegélyt

Arányosítanák a gyermeksegélyt Románia

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) kidolgozott egy olyan tervezetet, amely szerint a szülők havi jövedelmének összegei alapján folyósítaná az állam a gyermeksegélyt, az úgynevezett “gyerekpénzt”.

A legkisebb jövedelemmel rendelkező családoknál megháromszorozódna a gyermeksegély összege, a következő jövedelmi szinteknél pedig megkétszereződne. A szakszervezeti szakértők által meghatározott jövedelmi csoportok: 1575 lej alatt, 1575 lejtől 3000 lejig, 3000 lejtől 4500 lejig. A havi 4500 lej fölötti jövedelemmel rendelkező szülők esetében a jelenlegi gyermeksegély maradna.

A szakszervezet vezetői rámutatnak, Romániában a gyermekek 40 százaléka él szegénységben, ez szám szerint körülbelül 1,5 milliót jelent. A szegénységben felnövekvő gyermekek és ifjak felnőtt korban nem képesek kiemelkedő munkateljesítményekre, így zömmel továbbra is szegénységben élnek, vagyis az áldatlan állapot végigkíséri több egymás követő nemzedék életét, életszínvonaluk meghatározója lesz.
A 2-18 éveseknek alanyi jogon, később pedig bizonyos feltételekkel járó “gyerekpénz” (családi pótlék) havi összege Romániában jelenleg 150 lej (2 éves korig több), a tavaly megbuktatott szociáldemokrata kormány ezt duplázta, de a liberálisok próbálták megvétózni, és mai állás szerint az emelés augusztustól léphet érvénybe.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.