Felhívás!

Koronavírus: karantént rendeltek el két olasz tartományban

Koronavírus: karantént rendeltek el két olasz tartományban Külföld

Az észak-olaszországi Lombardia és Veneto térségében lezárják az új koronavírus gócpontjait; az ott élők a következő két hétben nem hagyhatják el a területet, és senki nem léphet be oda – jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a rendkívüli rendelet pontjait ismertetve sajtótájékoztatón szombat éjszaka.

A vesztegzár az északnyugati Lombardia tartományban a Lodi város térségében található tíz önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto tartományban Vo’ Euganeo területét. Az utóbbi másfél napban ebben a két övezetben óráról órára emelkedett a fertőzöttek száma.

A miniszterelnök megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a rendőrség és a katonaság végzi a lezárásokat.

Az intézkedés Venetóban 3500 embert érint, míg Lombardiában csaknem 47 ezret. Az érintett térségekben felfüggesztik a termelési tevékenységet, zárva lesznek a vállalatok, gyárak, hivatalok, oktatási intézmények, üzletek, templomok.

Giuseppe Conte azt mondta, hogy az egyik térségből megpróbált távozni egy gyerekes család, hogy Olaszország más részébe jusson el, azonban visszavitték eredeti lakhelyére. Hangsúlyozta, a karanténra óvintézkedésként van szükség, mivel máskülönben nem tudják megfigyelés alatt tartani a fertőzést, és “ellenőrizhetetlenné válik” a helyzet.

A miniszterelnök a polgári védelem képviselőivel, az egészségügyi hatóságokkal és az érintett tartományok kormányzóival tartott többórás kormányülés utáni sajtótájékoztatón jelentette be a “sürgős és rendkívüli” intézkedéseket “a fertőzés megfékezésére”.

Giuseppe Conte az érintett térségekben élők együttműködését és türelmét kérte a lappangási időszak végéig. Hangsúlyozta, a római kabinet anyagi kártérítést is biztosít a termeléskiesésért és egyéb gazdasági károkért.

A további intézkedések között szerepel az iskolai kirándulások országos felfüggesztése és a sportesemények elhalasztása. Ezek részleteiről az illetékes tárcavezetők döntenek.

A polgári védelem legfrissebb adatai szerint 76-ra emelkedett a fertőzöttek száma Olaszországban, és 2 idős ember meghalt. Lombardiában 54-en, Venetóban 17-en betegedtek meg. Emilia-Romagnában és Lazio tartományban 2-2, Piemontéban 1 ember kapta el a koronavírust. A 2 laziói fertőzött kínai, ők turisták voltak az országban. Ez az a házaspár, amelyet elsőként még február elején vittek kórházba Rómában.

Arra a kérdésre, hogy miért ugrott meg hirtelen a betegek száma Olaszországban, Giuseppe Conte úgy válaszolt, hogy ez a “szigorú és hatékony” olaszországi egészségügyi ellenőrzéseknek az eredménye. A miniszterelnök szerint egyedül az olasz egészségügyi hatóságok tesztelik tüzetesen a fertőzésgyanús eseteket, így több beteget tudtak azonosítani.

Olaszország január 31-én elsőként függesztette fel a közvetlen légi járatokat Kínába, és országos vészhelyzetet rendelt el. Ennek ellenére jelenleg Olaszországban a legmagasabb a fertőzöttek száma Európában.

Lombardiában a betegség tünetei elsőként egy 38 éves olasz férfin jelentkeztek, aki egy Kínából visszatért kínai kollégájával találkozott. Az olasz férfi tucatnyi más embert fertőzött meg. A kínai férfiről azonban kiderült, hogy nem beteg, Kínában élő családjában viszont vannak fertőzöttek.

A venetói gócpont “okozóját” még nem sikerült azonosítani.

A többi olasz tartomány önálló intézkedéseket rendelt el: Friuli-Venezia Giuliában például egészségügyi szükséghelyzetet vezettek be, Emilia-Romagna egyes városaiban pedig hétfőtől zárva tartanak az iskolák.

Az olasz hatóságok szerint nincsenek román állampolgárok a koronavírus-gyanús személyek között

Az olasz hatóságok szerint nincsenek román állampolgárok a koronavírus-gyanús személyek között, tájékoztat vasárnap kiadott közleményében az egészségügyi minisztérium.

A tárca szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy Románia területén jelennek meg esetek, mivel az Olaszországban élő román állampolgárok gyakran utaznak haza, és közöttük vannak olyanok, akik Kínában jártak.

A minisztérium szerint az egészségügyi hatóságok 14 napos karanténba fogják helyezni azokat a személyeket, akik Olaszország Veneto és Lombardia tartományából érkeznek Romániába. Fokozzák ugyanakkor az ellenőrzéseket az országhatárokon, beleértve a nemzetközi repülőtereket is, és ennek érdekében, ha szükséges, a minisztérium ideiglenes jelleggel áthelyez személyzetet a megyei egészségügyi igazgatóságoktól.

“Az egészségügyi intézmények kötelesek azonnal jelenteni a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak minden olyan esetet, amelyben felmerül a fertőzöttség gyanúja” – áll még a tárca közleményében.

A minisztérium intézkedik ugyanakkor, hogy a lakosság tájékoztatását célzó kampányt kiterjesszék.

14 napos karanténba kerülnek az érintett területekről érkezők

Az egészségügyi hatóságok 14 napos karanténba fogják helyezni azokat a személyeket, akik az olaszországi Veneto és Lombardia tartományból érkeznek Romániába, és ha ezek a személyek nem tartják be a szabályokat, szankciókra számíthatnak, nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek vasárnap Adrian Streinu Cercel, a Matei Balş intézet vezetője.

Arra a kérdésre, hogy hogyan fognak eljárni a hatóságok azon személyek esetében, akik azokból a térségekből érkeznek, ahol több koronavírus-fertőzés eset van, és nem tartják be az egészségügyi hatóságok javaslatait, Streinu Cercel a következőt válaszolta: “Ha nem tartják be azokat, szankciókra számíthatnak, de remélem, nem fajul idáig a helyzet”.

“A bukaresti karantén-központ helyeit azoknak tartjuk fenn, akiket a Román Légierő katonai repülőgépekkel hazaszállít, a többi személynek a lakásán kell karanténba vonulnia a közegészségügyi igazgatóság (DSP) felügyelete alatt” – jelentette ki Streinu Cercel.

Rámutatott, a Matei Balş Intézet fel van készülve a páciensek fogadására, és hogy a többi három – Kolozsváron, Temesváron és Iaşiban létrehozott – központ személyzetét is megfelelő szakmai felkészítésben részesítették.

Az orvos szerint a kínai kutatók kifejlesztettek egy oltást, amely azonban még tesztelés alatt áll.

“Ha hatékonynak bizonyul, gyorsan el fogják terjeszteni az oltást” – mondta Streinu Cercel.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. február 23., 18:46
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Kivancsian varjuk, hogy Romania hogyan veszi majd fol a harcot ezzel a virussal, hiszen koztudott, hogy Olaszorszagban el a legtobb romaniai vendegmunkas. Ezek hamarosan “hazamigralnak” onnen ,magukkal hozva a virust is ,egy olyan orszagban, melynek az egeszsegugye a fekete folddel egyenlo. Mert ide nem kell koronavirus, itt annelkul is szazaval ,ezrevel halnak meg a roman korhazakban, gondoljunk csak a bukaresti diszko tuzvesz egettjeire, vagy az egyszeru szezongrippaban elhunytakra, vagy arra a paciensre aki a mutoben, az orvosok keze alatt gyult meg, mutet kozben. Tovabb nem is sorolom, hiszen horrorabb a legdurvabb horrorfilmnel. Kozben a hiradok bemondtak, hogy Milanobol megerkezett az elso Italiabol hazavagyokkal tele repulogep az Otopen-i repuloterre. Hihetetlen ami ott tortent. Egy orvosokbol es repteri tisztviselokbol allo csapat, allitolag megvizsgaltak az utasokat, aztan miutan szoba alltak veluk elengedtek oket, arra kerve az onnan erkezoket, hogy 14 napig mindenki uljon otthon es ne jarkaljon ki a hazbol. NA EZ AZTAN A BIZTONSAGI INTEZKEDES !!! Ugyhogy gyerekek, keszuljon fol mindenki a legrosszabbakra !

 • User
  Dátum: 2020. február 23., 19:58
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Nalunk nem tesznek karantenbe senkit. Itt a repteren
  nyilatkozatot iratnak, a sajat felelossegedre alairod, hogy nincs koronavirusod ! Hogy mi ?!! Micsoda egy felelotlen es inkompetens kormany ! Aztan majd ha tele lesz vele az egesz orszag, akkor a kulfoldi katonak korbeveszik Romaniat es az egesz orszagot karantenbe teszik, es hagyjak, hogy akik az orszagon belul vannak, ott rohadjanak meg ahol vannak ! Ez “original” roman megoldas !