Felhívás!

Beintenek a mentolos cigarettáknak

Beintenek a mentolos cigarettáknak Románia

Románia 2020. május 20-ig kapott haladékot ahhoz, hogy beszüntesse a mentolos és mentás cigaretták kereskedelmi forgalmazását. A tiltást nemzetközi rendelet (európai dohányáru-forgalmazási direktíva) szabályozza. Becslések szerint Romániában és Erdélyben körülbelül 500 ezer rendszeres vásárlót, illetve fogyasztót érint a tilalom.

A gyártók és illetékes hatóságok igyekeznek olyan megoldásokat és alternatívákat kínálni, hogy hivatalos kereskedelmi forgalomra vonatkozó tiltás ne serkentse a feketepiacot. A British American Tobacco például a “glo-val” helyettesítené a mentolos cigarettát. A “glo” egy olyan termék, amelynek lényege az, hogy az aromás dohányt nem kell meggyújtani, tehát nem ég, csak felmelegedik, így árasztja az illatot. A “glo-cigi” dobozán is látható a figyelmeztetés, miszerint a dohányzás káros az egészségre, a termék viszont nem tartozik a tiltott mentolos és mentás cigarettákhoz, amelyeknél a mérgező és rákkeltő “pulegon” nevű vegyület felszabadul elhasználás idején.

A május 20-tól érvénybe lépő tiltás a szövegértelmezés alapján a hagyományos cigaretta-szálakra vonatkozik, az elektromos e-cigarettára és az említett glo-ra nem.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.