Felhívás!

Alkotmánybírósághoz fordul a kormány, ha Johannis nem hajlandó kinevezni miniszterjelöltjeit

Alkotmánybírósághoz fordul a kormány, ha Johannis nem hajlandó kinevezni miniszterjelöltjeit Románia

Az alkotmánybíróságnál emel panaszt a bukaresti szociálliberális kormány a jobboldali államfő ellen, ha Klaus Johannis a december elsejei nemzeti ünnep után sem nevezi ki a koalíció által jelölt új minisztereket – jelentette be hétfőn Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

A PSD szerint az elnök alkotmányos konfliktusba került a kormánnyal, és akadályozza a végrehajtó hatalom munkáját azáltal, hogy múlt héten megtagadta két lemondott, illetve leváltásra javasolt miniszter felmentését és a kormányfő miniszterjelöltjeinek kinevezését.

Bár a kormánypárt alkotmánysértőnek tartja, hogy Johannis “beleszól a kormány összetételébe”, a PSD állandó bürójának hétfői ülésén nem merült fel, hogy kezdeményezzék az államfő felfüggesztését – mondta Dragnea újságírói kérdésre válaszolva.

A PSD hétfői ultimátuma valójában azt a határidőt szabná meg az államfőnek, amelyet Johannis maga tűzött ki csütörtökön, amikor azt mondta: nem hajlandó a keddi – hat másik tárcát érintő – kormányátalakítás után újabbat jóváhagyni az ország december elsejei, centenáriumi nemzeti ünnepe előtt. Johannis azzal érvelt, hogy a PSD-ALDE koalíciónak már hetven minisztere volt, és ez már a harmadik kormánya az utóbbi két évben, így nézete szerint a koalíciónak inkább kormányoznia kellene a miniszterek “csereberélése” helyett.

Nem sokkal a PSD hétfői tanácskozása után bejelentette lemondását a regionális fejlesztési miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségről Paul Stănescu, azon két tárcavezető egyike, akinek a lecserélését Johannis nem volt hajlandó aláírni. A közlekedési tárca vezetője – a másik miniszter, akinek a felmentését Johannis megtagadta – már múlt héten bejelentette lemondását.

A PSD múlt héten vonta meg a bizalmat Stănescutól, aki – a PSD másik két alelnökével együtt – néhány hete lemondásra szólította fel a korrupcióváddal másodszor is bíróság elé állított Liviu Dragneát, arra hivatkozva, hogy a PSD-elnök bírósági ügyei és a korrupcióellenes tüntetéseken ellene hergelt közhangulat ártanak a kormánypárt megítélésének.

Az alkotmánybírósági óvás elbírálása akár egy hónapig is elhúzódhat, így előfordulhat, hogy a bukaresti kormány összetétele körüli bizonytalanság a jövő év elejéig – a román uniós elnökség kezdetéig – is elhúzódhat, a PSD-nek azonban nincs más alkotmányos eszköze, hogy kikényszerítse az új miniszterek kinevezését.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.