Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă: az ünnepet nem szabad elrontani tüntetésekkel

Dăncilă: az ünnepet nem szabad elrontani tüntetésekkel Románia

Túl fontos a december elsejei nemzeti ünnep, a Nagy Egyesülés centenáriuma ahhoz, hogy erre a napra tüntetéseket szervezzenek – vélekedett hétfőn Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfőt a román csendőrség állásfoglalására reagáltatták az újságírók a parlament folyosóján, Dăncilă azonban elzárkózott ettől, azt mondta, sem bírálni, sem dicsérni nem akar senkit, úgy véli, a nemzeti ünnep közeledtével a románoknak egységet kell tanúsítaniuk, hiszen viselkedésükkel a következő nemzedékeknek és a külföldnek is üzennek.

Miután a közösségi portálokon az utóbbi időben többen arra buzdították a december elsejei katonai díszszemlék közönségét, hogy fordítsanak hátat, amikor a csendőrség egységei vonulnak fel, a csendőrség közleményben fejezte ki meggyőződését, hogy – bár mindenkinek joga van tiltakozni, de – a felbujtók “az emberek,  az állampolgárok és  a románok közül is kiírják magukat” és valójában a román államot sértik meg. A felhívást először a – csendőrökkel a futballmérkőzéseken gyakran összetűzésbe kerülő – ultrák kezdték terjeszteni, de azok az ellenzéki szervezetek is átvették, amelyek a román emigráció augusztusi kormányellenes tüntetésén végrehajtott erőszakos tömegoszlatás ellen akarnak tiltakozni.

Hirdetés
Hirdetés

A csendőrséget közvetlenül érintő tiltakozásokon kívül december elsejére a korrupcióellenes jelszavakat hangoztató, a kormánykoalíció igazságügy reformját bíráló civil szervezetek újabb nagyszabású tüntetést próbálnak szervezni a kormány székháza elé is, a Dăncilă-kabinet lemondását követelve.

Románia december elsején ünnepli a Nagy Egyesülés centenáriumát, Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés századik évfordulóját. A centenárium alkalmából szerdán a román parlament Bukarestben, csütörtökön pedig a román kormány Gyulafehérváron tart ünnepi ülést, szombaton pedig mindkét helyszínen – és az ország számos más nagyvárosában is – nagyszabású katonai parádéval köszöntik az ország nemzeti ünnepét.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. november 27., 10:59
    ÉRTÉKELÉS: 12

    Melyik unnepet nem szabad elrontani?! Azt amelyiken sem Dragnea sem pedig Dancila nem fognak reszt venni.Szep kis osszefogas. Es ami a zsandarokat illeti azok nagyon is megerdemlik,hogy a tomegek hatat forditsanak nekuk! Es meg ezek akarjak a magyar polgarmestereket kotelezni a reszvetelre,mikor koztuk romanok kozt sincsen egyetertes.