Felhívás!

Felére csökkent az orvoselvándorlás az egészségügyi miniszter szerint

Felére csökkent az orvoselvándorlás az egészségügyi miniszter szerint Románia

Az augusztusig összesített adatok szerint csaknem felére csökkent azoknak az orvosoknak a száma, akik kérvényezték a más országokban való munkavállaláshoz szükséges dokumentumokat – nyilatkozta hétfőn az egészségügyi miniszter.

Sorina Pintea egy besztercei sajtótájékoztatón azt mondta, kértek egy auditvizsgálatot a Számvevőszéktől, és az ehhez szükséges, év elejétől augusztusig feldolgozott adatok értelmében 45-50 százalékkal csökkent azoknak az igényléseknek a száma, amelyekkel a külföldön való munkavállaláshoz szükséges iratokat kérik ki az orvosok. A tárcavezető szerint ugyanakkor nagyon sokan térnek vissza az országba és kérvényezik, hogy itthon folytathassák tevékenységüket.

A miniszter arról is beszélt, hogy a tervek szerint a jövőben egységesen, országos szinten szerveznék meg az orvosi állásokra kiírt versenyvizsgákat.

“Jelenleg az egyetemi központokban, a nagyvárosokban nagyon sok a szakember, a kisebb városokban és a falvakban pedig orvoshiány van. Megpróbáljuk majd összesíteni az állásokat, hogy aztán országos szinten szervezzük meg a versenyvizsgákat, és legyen méltányosabb a térségek szerinti elosztás” – fogalmazott Pintea.

A miniszter a falusi családorvosi rendelőket hozta fel példaként, amelyek közül – állítása szerint – 700-ban van nem dolgozik orvos. Megkérdezték tőle az újságírók, mi a garancia arra, hogy a családorvostanra szakosodott rezidensek hajlandók lesznek elvállalni a vidéki állásokat: “Január 1-jéig találunk majd egy megoldást, hogy azok, akikbe Románia belefektet, elsősorban Romániát szolgálják” – mutatott rá az egészségügyi miniszter.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. november 26., 22:21
    ÉRTÉKELÉS: 0

    MENNYINEK A FELE? 31000 – NEK VAGY 29000 – NEK A FELE MAJDNEM UGYANANNYI. SOK MEGYÉBEN 1000 FÖLÖTT VAN AZ ORVOSHIÁNY. MELYIK ORVOSOK JÖNNEK HAZA KEDVES MINISZTERASSZONY? VOLT EGY IDŐSZAK AMIKOR MINDENKIT MOLDVÁBA KÜLDTEK, A KIVÉTEL NÉLKÜLIEK FOKOZATOSAN ELJÖTTEK ONNAN. A KIVÉTELESEK, TÖBBNYIRE BUKARESTIEK ODA SE MENTEK. MILYEN FENYEGETÉS MELLETT HELYEZIK ODA ŐKET? HA VÁLASZT KAPOK EZEKRE A KÉRDÉSEKRE, MÉG KÉRDEZEK 2 – T.