Felhívás!

A PSD megszavazta, hogy a PNL kapja elsőként a miniszterelnöki tisztséget a kormányban

A PSD megszavazta, hogy a PNL kapja elsőként a miniszterelnöki tisztséget a kormányban Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos politikai tanácsa megszavazta, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kapja elsőként a miniszterelnöki tisztséget a PSD, PNL, RMDSZ alkotta rotációs kormányban – jelentette be a vezetőtestület ülése után Radu Oprea szóvivő.

A PNL Nicolae Ciucát javasolja a kormányfői tisztségre.

A szociáldemokraták kilenc minisztériumot fognak vezetni a kormányban, és övék lesz a miniszteri rangú kormányfőtitkári tisztség is.

A szociáldemokraták a következő tárcák élére nevezhetnek ki minisztereket: pénzügyminisztérium, védelmi minisztérium, gazdasági minisztérium, szállítási és infrastruktúráért felelős tárca, mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium, egészségügyi tárca, munkaügyi és szociális védelmi minisztérium, művelődési tárca, ifjúsági és családügyi minisztérium.

A PSD szóvivője szerint az RMDSZ-nek az új kormányban megmarad az eddigi három minisztériuma, azaz a fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős tárca, a környezetvédelmi, erdő- és vízügyi minisztérium és a sportminisztérium.

A PNL a következő minisztériumok élére nevezhet ki tárcavezetőt: igazságügyi minisztérium, belügy, külügy, európai beruházások és projektek minisztériuma, energetikai tárca, oktatás, kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelős minisztérium, a kis- és középvállalkozásokért és turizmusért felelős tárca.

Marcel Ciolacu pártelnök korábban elmondta, a PSD vezetősége a Klaus Iohannis államfővel folytatandó hétfői kormányalakítási tárgyalások után dönt miniszterjelöltjeinek személyéről.

Hozzátette, hétfőn várhatóan aláírják a koalíciós megállapodást és kedden megválasztják a szenátus és a képviselőház új elnökeit.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.