Felhívás!

FRISSÍTVE: Orban szerint természetellenes és szégyenteljes a PNL koalícióra lépése a PSD-vel

FRISSÍTVE: Orban szerint természetellenes és szégyenteljes a PNL koalícióra lépése a PSD-vel Románia

Természetellenesnek és szégyenteljesnek nevezte a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Szociáldemokrata Párttal (PSD) való koalícióra lépését Ludovic Orban. FRISSÍTÉS: Orban bejelentette a pártból való kilépését

A volt liberális pártelnök az alakulat országos politikai bürójának hétfő reggeli ülése előtt elmondta, az új vezetőség csak “végrehajtja a Cotroceni-palotából érkező parancsokat”, még a párt alapszabályát sem ismeri. Meglátása szerint a pártelnöki tisztségből is csúfot űztek, hiszen az alakulat elnökét kizárták a koalíciós egyeztetésekből, noha neki kellett volna irányítánia a tárgyalásokat.

“Ez egy szégyenteljes, természetellenes szövetség, amely a ránk szavazó polgárok megvetéséről árulkodik” – fogalmazott.

Nicolae Ciucă miniszterelnöki jelölése kapcsán Orban rámutatott, Ciucă mindössze egy éve tagja a pártnak, ugyanakkor meglátása szerint egy liberális értékeket valló alakulat nem támogathat olyan jelöltet, aki “egész életében vagy parancsokat osztogatott, vagy parancsokat hajtott végre”.

Úgy véli, a szociáldemokratákkal való koalícióra lépés egyúttal azt is jelenti, hogy nem fogják kijavítani az igazságügyi törvényeket, noha mind a PNL, mind Klaus Iohannis államfő elkötelezte magát emellett.

Orban a miniszterelnökök rotációját is bírálta. Azt mondta, ennek egyik nagy hátulütője, hogy a jelenlegi egyezség alapján 2024-ben, amikor európai parlamenti, államfő-, helyhatósági és parlamenti választásokat is tartanak Romániában, éppen a PSD-jé lesz a kormányfői tisztség.

A volt pártelnök szerint azért nem volt hajlandóság a PNL-ben a korábbi koalíciós partner Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) való tárgyalásra, mert “Iohannis ezt az irányvonalat szabta meg: a PSD-vel kell kormányt alakítani”.

Ludovic Orban rámutatott, ha aláírják a koalíciós megállapodást, több mint valószínű, hogy alapítani fog egy új pártot.

A PNL országos politikai bürójának ülésén a PSD-vel és az RMDSZ-szel folytatott koalíciós egyeztetések eredményeit ismerteti a tárgyalóküldöttség. Ezután kerül sor a Cotroceni-palotában a formális kormányalakítási tárgyalásokra, amelyek után az államfő várhatóan bejelenti, hogy kit bíz meg kormányalakítással.

FRISSÍTÉS: Orban kilép a pártból

Ludovic Orban bejelentette hétfőn, hogy kilép a Nemzeti Liberális Pártból, amely szerinte a szociáldemokrata vezetők “felmosórongyává vált”.

“A PNL jelen pillanatban a PSD csatolmánya. Iohannis és a PSD vezetősége ezt a történelmi pártot, amely a leggazdagabb történelemmel és hagyományokkal rendelkezik az Európai Unióban, a szociáldemokrata vezetők felmosórongyává tette. Rávették, hogy megszegjék a románoknak tett minden kötelezettségvállalásukat, hogy visszahozzanak a hatalomba egy mérgező pártot, amely ellen minden erőnkkel küzdöttünk, hogy eltávolítsuk a hatalomból” – fejtette ki a volt liberális elnök a PNL országos politikai bürójának hétfő reggeli ülése után.

Hozzátette, nagyon nehéz számára a döntés, de meg fogja tenni: kilép a PNL-ből, ellenzékbe vonul, hogy továbbra is őszintén, becsületesen, tisztelettel, odaadással képviselhesse mindazon román polgárokat, akik valóban hisznek Románia fejlesztési projektjében.

A politikus szerint a PNL jelenlegi vezetősége “zsákutcába vitte” a pártot.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.