Felhívás!

A PSD bizalmatlansági indítványt készül benyújtani a kormány ellen

A PSD bizalmatlansági indítványt készül benyújtani a kormány ellen Románia

A szociáldemokrata törvényhozók elkezdenek dolgozni egy bizalmatlansági indítványon, amelyet a veszélyhelyzet lejártát követő napon fognak benyújtani, jelentette be szerdán Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke.

“Bejelentem, hogy a PSD törvényhozói mától (szerda – szerk. megj.) kezdődően elkezdenek dolgozni egy bizalmatlansági indítvány szövegén és a támogató aláírások gyűjtésén. Az indítványt a veszélyhelyzet lejártának másnapján fogjuk benyújtani. A Ludovic Orban által a parlament ellen elkövetett hatalmi visszaélés miatt döntöttünk így” – szögezte le Ciolacu a parlamentben.

Alkotmányossági kifogást tesznek

Ciolacu azt is bejelentette, pártja az alkotmánybírósághoz fordul a veszélyhelyzet meghosszabbítása miatt.

“Ami a veszélyhelyzet meghosszabbítását illeti, amikor tegnap (kedd – szerk. megj.) 21 óra 30 perckor kézhez kaptuk a kihirdetésre szánt dokumentumot és a parlamentet értesítő tájékoztatót, meg kellett állapítanom, hogy ez eddigi legsúlyosabb hatalmi visszaélés, ami Romániában történt: a parlament megkerülése az állampolgárok jogainak és szabadságainak korlátozásának ügyében. Ezeket a jogokat és szabadságokat az alkotmány és az alkotmánybíróság több döntése értelmében ugyanis nem lehet a parlament által hozott törvény nélkül korlátozni. Az alkotmánybírósághoz fordulunk eme hatalommal való visszaélés miatt” – hangsúlyozta Marcel Ciolacu a parlamentben.

A parlament két házának házbizottságai a szerdai együttes ülésen úgy döntöttek, a parlament egyelőre nem szavaz a kormány veszélyhelyzetet meghosszabbító határozata kapcsán.

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök és Robert Cazanciuc, a szenátus ügyvivő elnöke szerdán levélben kérte fel Ludovic Orban miniszterelnököt, hogy küldje el a parlamentnek a kérést a veszélyhelyzet meghosszabbításának jóváhagyására a kockázati tényezők bemutatásával együtt, amelyre az időszak meghosszabbítását alapozta.

A kormány kedden küldte el a parlamentnek a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló határozatot. Az átirat szerint “tájékoztatás céljából” küldték el a dokumentumot.

A kormányfő átiratot küldött a két házelnöknek

Ludovic Orban miniszterelnök szerdán átiratot küldött a parlament két házelnökének, amelyben megindokolja, hogy miért csak tájékoztatásul küldte el a kormány a parlamentnek a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló kormányhatározatot.

Az átirat rámutat: “a veszélyhelyzet meghosszabbításának esetére vonatkozóan – a bevezetés pillanatától eltérően – a 2020/55-ös törvény nem rendelkezik arról, hogy a kormánynak a parlamenthez kellene fordulnia jóváhagyásért”.

“Márpedig a kormány nem térhet el a parlament által elfogadott törvényben meghatározott eljárástól” – szögezi le az átirat.

Orban: a PSD-nek nincs oka bizalmatlansági indítványt nyújtani be a kormány ellen

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) nincs oka bizalmatlansági indítványt nyújtani be a kormány ellen, nem tudnák megindokolni a közvélemény előtt a kabinet menesztésének kezdeményezését – véli Ludovic Orban miniszterelnök.

“Milyen indokkal nyújtanák be a bizalmatlansági indítványt? Hogy a kormány tette a kötelességét? Hogy mi reggeltől éjszakáig dolgozunk? Hogy megpróbáltuk megtalálni a megfelelő megoldást minden olyan helyzetre, amilyennel ez idáig senki nem találkozott? Milyen indokkal kezdeményeznék a kormány megbuktatását?” – tette fel a kérdést Orban a Realitatea Plus szerda esti műsorában. Hozzátette, az általa vezetett kabinetnek parlamenti támogatás hiányában is sikerült ellenőrzés alatt tartani a járványt és működésben tartani a gazdaságot.

A kormányfő rámutatott, ebben az időszakban “őrült iramban” kellett intézkedéseket hozni, rövid idő alatt kellett megoldásokat találni a kihívásokra.

Orban hangsúlyozta, a PSD nem tudná megindokolni a közvélemény előtt a kabinet menesztésének kezdeményezését.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.