Hirdetés
Hirdetés

A PSD azt fontolgatja, hogy az Európai Unió Bíróságán fellebbezi meg az MCV-jelentést

A PSD azt fontolgatja, hogy az Európai Unió Bíróságán fellebbezi meg az MCV-jelentést Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) azt fontolgatja, hogy az Európai Unió Bíróságán (EUB) fellebbezi meg az igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében kiadott jelentést – tudta meg szerdán szociáldemokrata forrásokból az Agerpres hírügynökség.

Végleges döntés egyelőre nem született, de elemzik ezt a lehetőséget.

Hirdetés
Hirdetés

Kedden az MCV keretében ismertetett jelentésében az Európai Bizottság a módosított igazságügyi törvények alkalmazásának azonnali felfüggesztését, majd a jogszabályokba foglaltaknak a Velencei Bizottság és az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) ajánlásai alapján való felülvizsgálatát javasolta Romániának.

FRISSÍTÉS: Tăriceanu: Az MCV-jelentést nem lehet bíróságon megfellebbezni

Az igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében kiadott jelentés nem jogi okirat, tehát nem lehet bíróságon megfellebbezni – jelentette ki szerdán Călin Popescu-Tăriceanu, a felsőház elnöke, aki hozzátette: nem egyeztetett ez ügyben Liviu Dragneával, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével.

“Figyelem, az MCV-jelentés nem egy jogi okirat! Ez ajánlásokat tartalmaz, tehát nem lehet egy bíróságon megtámadni, vagy megfellebbezni” – hívta fel a figyelmet Călin Popescu-Tăriceanu, miután ezzel kapcsolatos meg nem erősített hírekről számolt be a sajtó.

A szenátus elnöke szerint elemezni kell az Európai Bizottság ajánlásait.

“Először is: miként tartják tiszteletben a parlament szuverenitását akkor, amikor a Bizottság semmilyen legitimitással nem rendelkező tisztviselői beleszólnak a munkájába? (…) Másodszor: a Bizottság értékelése nyilvánvaló módon szubjektív, nem vesz figyelembe egy egész sereg érvet, amit felhoztunk” – mondta a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

Călin Popescu-Tăriceanu szerint a Bizottságnak “meg kell hallgatnia a másik fél érveit is”, mert “ha csak az ellenzék, illetve a tendenciózus sajtó által szolgáltatott adatokból indul ki, akkor jelentése nem lehet kiegyensúlyozott és valósághű”- szögezte le.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük