Hirdetés
Hirdetés

Így reagáltak az MCV-jelentésre az ellenzéki pártok

Így reagáltak az MCV-jelentésre az ellenzéki pártok Románia

Az ellenzéki pártok sem mulasztották el az alkalmat, hogy bírálják a kormányt a kedden ismertetett MCV-jelentés és az Európai Parlament által elfogadott, jogállamiságról szóló határozat kapcsán. Mindkét dokumentum heves kritikát fogalmazott meg az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatban.

Hirdetés
Hirdetés

L. Orban (PNL): Az EP és az EB is világosan rámutatott, hogy a PSD-ALDE alkotta többség kívül helyezkedik minden európai értéken

Az Európai Parlament (EP) és az Európai Bizottság (EB) is egyértelművé tette kedden, hogy a bukaresti kormány, valamint a Szociáldemokrata Párt (PSD) – Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció “kívül helyezkedik minden európai értéken és elven, az EU működésének alapjául szolgáló szabályozáson” – véli a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Ludovic Orban szerint “újabb fekete keddként” vonul be ez a nap az ország EU-csatlakozás utáni történelmébe. “Ma is világossá vált, hogy a bűnözésre szakosodott politikai gazemberek alkotta klán foglyul ejtette a román államot, és a választásokkor megszerzett hatalmát nem a román állampolgárok érdekeinek szolgálatába állítja, hanem arra használja fel, hogy megoldja személyes problémáit és megszabaduljon a politikai pályafutása alatt elkövetett bűncselekmények következményeitől” – fogalmazott.

A PNL-elnök szerint mind az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében ismertetett jelentés, mind az Európai Parlament határozata rávilágít arra, hogy Liviu Dragnea PSD-elnök és Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-elnök “EU-ellenesek”, és veszélybe sodorják azokat a kedvezményeket, amelyeket az ország EU-tagságának köszönhetően élvezhetnek a román állampolgárok.

Hirdetés
Hirdetés

D. Barna (USR): Ennek a kormánynak távoznia kell, kérjük a kabinet lemondását

Európán kívülre taszítja Romániát a kormány – jelentette ki kedden Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

A parlamentben nyilatkozó Barna kijelentette, jelenleg Románia már egyértelműen Bulgária mögé került, és a következő lépés az lesz, hogy kikerül az Európai Unióból. “Ennek a kormánynak távoznia kell, kérjük a kabinet lemondását. Az USR valószínűleg a következő napokban tárgyalni fog minden ellenzéki alakulattal a bizalmatlansági indítvány benyújtásáról, amely most már szükséges és kötelező is, mert jelenleg Liviu Dragnea és a PSD Európán kívülre taszítja Romániát” – mondta.

Barna szerint a kormány éppen a centenáriumi évben tette Európa szégyenévé az országot, megalázta a román államot, intézkedései oda vezettek, hogy visszalépés történt a reformfolyamatban.

Hirdetés
Hirdetés

E. Tomac (PMP): A hatalom túllépte a piros vonalat

Precedens nélküli a brüsszeli figyelmeztetés Románia irányába, és azt jelzi, hogy a hatalom túllépte a piros vonalat, jelentette ki az Agerpres hírügynökségnek a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, Eugen Tomac képviselő.

Az MVC-jelentésre és a romániai jogállamiságról hozott EP-határozatra Eugen Tomac úgy reagált: a jelenlegi kormány az “ellenkező irányba halad” a Brüsszellel való kapcsolat terén, és “a ma felmutatott piroslap sokkal durvább figyelmeztetéssé válhat, ha Románia Kormánya nem veszi figyelembe az összes ajánlást, amelyeket országunknak címeztek.”

A PMP-elnök kifejtette, a kormánykoalíció vezetőinek meg kell érteniük, hogy Európában a demokrácia nem lehet alku tárgya, a valóság pedig többé nem ferdíthető el kényük-kedvük szerint. “Az a tény, hogy Románia EU-elnökségének átvétele előtt alig 50 nappal ilyen kemény jelzést kapunk, bizonyítja, milyen súlyos a szakadás Bukarest döntő pozícióban lévő politikai vezetői és az európai intézmények között” – mondta Tomac.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük