Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A magyarellenes fociultrák miatt marad el az október 23-i fáklyás felvonulás Kolozsváron

A magyarellenes fociultrák miatt marad el az október 23-i fáklyás felvonulás Kolozsváron Románia

A Krónika keddi közlése szerint átszabta a kolozsváriak 1956-os évfordulós megemlékezésének a programját a városban éppen október 23-án tartandó és fokozott biztonsági kockázatot jelentő futballrangadó.

A megemlékezéseket szervező Kolozs Megyei Ifjúsági Fórumnak (Kifor) és az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének idén le kellett mondania az immár hagyományosnak számító esti fáklyás felvonulásról, és a délelőtti órákra kellett áttenniük az évfordulós rendezvényeket.

A kolozsvári magyarok fáklyákkal a kezükben vonultak volna a Házsongárdi temetőbe Dsida Jenő sírjához, majd innen a sétatéri ’56-os emlékműhöz. Oláh Emese alpolgármester szerint azonban a szervezők azt a hivatalos választ kapták a hatóságoktól, hogy a csendőrség nem tudja garantálni az ünneplők biztonságát, és nem engedélyezték a megemlékezést.

„Egyeztetve a civil szervezetekkel, az egyházakkal, a fiatalsággal és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával arra jutottunk, hogy a kényszerhelyzetből megpróbáljuk a legtöbbet kihozni, és a délelőtti órában tartjuk meg az eseményünket” – idézte az RMDSZ-es alpolgármestert a Krónika.

A napilap szerint a rendvédelmi szervek döntése mögött az húzódik meg, hogy október 23-án 21 órakor csap össze egymással a román labdarúgó bajnokságban a két városi rivális, az Universitatea és a CFR csapata, és a mérkőzés fokozott biztonsági kockázatot jelent a hatóságok számára. A találkozónak a Kolozsvár Aréna ad otthont, ami éppen a Sétatér nyugati végében fekszik, így az egyetemi csapat idegengyűlölő, magyarellenes kirohanásairól elhíresült szurkolótáborának tagjai összetalálkozhattak volna a megemlékező magyarokkal.

Az átszabott program délelőtt 10.30 órakor kezdődik a sétatéri 56-os emlékműnél koszorúzással, amelyet 11 órától istentisztelet követ a belvárosi unitárius templomban. Ezután a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács (KMDT) verses-énekes összeállítása lesz látható. A megemlékezés előtt és után is további programok várják az érdeklődőket.

forrás: MTI

fotó: Barabás Ákos

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük