Hirdetés
Hirdetés

A tanulók közel felét érte már iskolai zaklatás, negyedük pedig már viselkedett zaklatóként

A tanulók közel felét érte már iskolai zaklatás, negyedük pedig már viselkedett zaklatóként Románia

A romániai Mentsétek meg a Gyermekeket szervezet kedden közzétett felmérése szerint a tanulók közel felét érte már iskolai zaklatás, ugyanakkor 27 százalékuk beismerte, hogy ő maga viselkedett zaklatóként.

A felmérést júniusban végezték on-line kérdőívezéssel, nem valószínűségi mintavételi eljárással, 4449, tíz és tizennyolc év közötti tanuló részvételével. A megkérdezettek 91 százaléka városi, 9 százaléka falusi iskola tanulója.

A kutatás egyik konklúziója az volt, hogy a válaszadók 99 százaléka ismerte az iskolai zaklatás (bullying) fogalmát.

82 százalékuk felelte azt, hogy tanúja volt már iskolai zaklatásnak abban az oktatási intézményben, ahova jár, 73 százalékuk pedig saját osztálytermében volt ennek tanúja.

A válaszadók közel fele (49 százalék) mondta, hogy volt már zaklatás áldozata, míg minden tizedik tanuló állította, hogy gyakran vagy nagyon gyakran zaklatják.

A diákok több mint egynegyede (27 százalék) elismerte, hogy volt már zaklatás elkövetője, míg csak 2 százalékuk mondta azt, hogy nagy gyakorisággal követ el zaklatást.

A gyerekek gyakran a közösségi hálókon találkoznak a bullying jelenségével: 79 százalékuk állította, hogy már tanúja volt úgynevezett cyberbullying-nak, 45 százalék pedig gyakran vagy nagyon gyakran volt már ennek tanúja.

A megkérdezettek 84 százaléka azt mondta, hogy zaklatás észlelésekor aktívan közbeavatkozott az áldozat védelmében, 34 százalék viszont passzívan szemlélte a történéseket.

A válaszadók 74 százaléka beszámol a felnőtteknek a bullyingról, 22 százalékuk viszont úgy nyilatkozott, hogy nagyon ritkán osztja meg ez irányú tapasztalatait a felnőttekkel.

A válaszadók több mint háromnegyede (77 százalék) szerint zaklatás esetén az osztályfőnök az a felnőtt, aki beavatkozik. Ritkábban (51 százalék) az igazgatót említették, majd a többi tanár (42 százalék), a többi tanuló (35 százalék), az ügyeletes tanár (25 százalék), az iskolapszichológus (18 százalék) következett, míg a válaszadók 2 százaléka mondta azt, hogy senki sem lép közbe ilyen helyzetekben.

‘A bullying egy rendkívül veszélyes jelenség, amely minden érintettet traumatizál: az áldozatot, a zaklatót és a csendes tanút is’ – figyelmeztet Gabriela Alexandrescu, a romániai Mentsétek meg a Gyermekeket szervezet ügyvezető elnöke, aki szerint rendkívül fontos felismerni a zaklatás korai jeleit, és olyan tevékenységekre ösztönözni a gyermekeket, amelyek együttműködésre és pozitív társas kapcsolatok kialakítására nevelik őket.

A szervezet tájékoztató kampányt indított a jelenség visszaszorítása érdekében, amelyről a www.scolifarabullying.ro oldalon lehet többet megtudni.

forrás: Agerpres

fotó: pexels.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük