Felhívás!

A kormány segítséget nyújt az anyagi gondokkal küszködő önkormányzatoknak

A kormány segítséget nyújt az anyagi gondokkal küszködő önkormányzatoknak Románia

Florin Cîţu csütörtökön kijelentette, a kormány igyekszik a szükségleteik szerint többletforrásokat biztosítani a polgármesteri hivataloknak, de elvárná, hogy a helyi önkormányzatok “legalább egy minimális erőfeszítést tegyenek” a költségeik csökkentésére.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján az ügyvivő miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a helyi önkormányzatok idén három alkalommal is többletforrásokhoz jutottak a központi költségvetésből: plusz összegeket kaptak költségvetés-kiigazításkor, az árvízkárok helyreállítására, majd a kormány tartalékalapjából is.

Florin Cîţu elmondta, megérti, hogy az önkormányzatoknak több pénzre van szükségük az árak emelkedése miatt, de szerinte a helyhatóságoknak le kellene faragniuk a költségeikből és növelniük kellene az adóbehajtásból származó jövedelmüket.

“Természetesen segíteni fogunk, és kapnak majd pénzt, de meg kell érteniük, hogy ezeket az összegeket a beruházásoktól vonjuk el. (…) Jó lenne, ha mindenki megtalálná a módját a költségek lefaragásának, ne az állami költségvetéstől várjon folyamatosan segítséget” – jelentette ki az ügyvivő miniszterelnök.

Hozzátette, a kormány azért képes többletforrásokat biztosítani az önkormányzatoknak, mert a gazdaság növekedése meghaladja a várakozásokat, és több nemzetközi hitelminősítő is javított az ország adósbesorolásán. “Ha nem értük volna el ezt a teljesítményt, akkor nem tudnánk további összegeket utalni a polgármesteri hivataloknak” – jelentette ki Florin Cîţu.

Nincs veszélyben a tanügyi személyzet bérének kifizetése

Az ügyvivő kormányfő szerint nincs veszélyben a pedagógusok bére, az esetleges gondok anyagi források átcsoportosításával áthidalhatók.

Florin Cîţu az ügyvivő oktatási miniszternek arra a szerdai kijelentésére reagált, hogy újabb költségvetés-kiigazítás hiányában decemberben problémák merülhetnek fel a tanügyi személyzet bérének kifizetésével, költségvetés-kiigazítást pedig csak teljes jogkörű kormány hajthat végre.

Az ügyvivő miniszterelnök elmondta, a kormány tartalékalapjából is ki lehet egészíteni az oktatási tárca költségvetését, de átcsoportosíthatók összegek más minisztériumokból is. “Állítom, hogy senki nem fog kárt szenvedni, vannak forrásaink” – jelentette ki.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások