Felhívás!

Tánczos: 4-5 éven belül 18 ezer elektromos töltőállomás lesz Romániában

Tánczos: 4-5 éven belül 18 ezer elektromos töltőállomás lesz Romániában Románia

Románia a következő 4-5 évben 18 ezer elektromos töltőállomásból álló hálózatot épít ki a Környezetvédelmi Alap (AFM) és az országos helyreállítási terv (PNRR) forrásaiból – közölte csütörtökön Tánczos Barna.

A környezetvédelmi miniszter elmondta, az AFM két héten belül elindítja azt a programot, amelyen keresztül az önkormányzatok forrásokhoz juthatnak a töltőállomások megépítésére.

“A töltőállomások programja két héten belül elindul. Az útmutatót jóváhagytuk, és valószínűleg ezen a héten vagy a jövő héten jelenik meg a Hivatalos Közlönyben. Ki kell építenünk ezt a töltési infrastruktúrát, amely Nyugat-Európában már pontra van téve. Több mint kétezer töltőállomást fogunk finanszírozni a közigazgatási egységek számára, a PNRR keretében is több mint 15 ezer állomás épül meg, így négy-öt év alatt elérjük a 18 ezer töltőállomást Romániában” – mondta a miniszter.

Tánczos szerint a töltőállomások megépítésével nőni fog az emberek érdeklődése az elektromos autók vásárlása iránt.

Rámutatott, hogy állami támogatásra fognak nyújtani a szállítmányozással foglalkozó vállalatok flottájának lecserélésére is.

“Állami támogatási programokra van szükség ahhoz, hogy a vállalatok lecseréljék járműparkjukat. Jelenleg Románia arra összpontosít, hogy a magánszemélyeknek nyújtson támogatást a Roncsautó programon keresztül, de a flották még nem kapnak támogatást, az állami támogatásról folynak tárgyalások, a programokat ki kell gondolni, és meg kell hirdetni. Ennek nagy része az PNRR-n keresztül fog megvalósulni. Nem elég a magánszemélyeket segíteni, támogatást kell nyújtanunk a több tucat, több száz autóval rendelkező vállalatoknak is a zöld mobilitásra való átálláshoz” – tette hozzá a tárcavezető

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. október 28., 20:10
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Igen, szaz ev mulva se fognak annyit lopni a politikusok mint ma. Es 4-5 ot ev mulva a miniszter ur hol lessz? Nem kell igerni badarsagokat, csinalja meg amig on a miniszter, hanem hallgason!

  • User
   Dátum: 2021. október 29., 15:15
   ÉRTÉKELÉS: -3

   Most kb. 5800 elektromos es kb. 45000 hibrid van forgalomban Romániában. A hibridek egy része tölthető. 4-5 év múlva simán meglesz a 18000 tiszta elektromos is.

 • User
  Dátum: 2021. október 29., 9:27
  ÉRTÉKELÉS: 0

  És bizonyára azok a töltők saját magukat is feltöltik árammal…az áramot is termelni kell valahogy,ugye?Amikor rége a falusi gyerek meglátta a városban,hogy a csapból folyik a víz,mondta az édesanyjának,hogy “ni edesanyám itt a falból jön a víz”.Ugye az áram is a falból jön ilyen alapon.Töltöállomást minden utcasarkon lehet csinálni,de előszőr áramforrás kell!
  Svédországban egy idejig nem működtek az elektromos töltők…mit csináltak?A kutaknál feltöltötték az áramfejlesztőket és úhy töltötték fel sz autó akkuit!

 • User
  Dátum: 2021. október 29., 21:54
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Soha nem lesznek ezerszámra töltőállomások. Jós nem vagyok, de amennyire visszaemlékezem, mindig került valami, amiért sorba kellett állni. Ezekért a semmi kreációkért egyelőre nem állunk sorba, de az üzemeltetésért fogunk!

  • User
   Dátum: 2021. október 31., 10:36
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Vagyis településeként 2 db kell. Most van 16 db publikus töltőpont, 6 településen. Még sok kell, de egyáltalán nem lehetetlen elérni a célt , egy közepes teljesítményu töltőpont kiépitése nem annyira drága, a nagyon gyorsak már komolyabb befektetést igényelnek, de a pénz megvan rá, infrastrukturálisan pedig sokkal egyszerűbb kialakitani egy töltőpontot, mint mondjuk benzinkútat építeni.

   • User
    Dátum: 2021. november 1., 9:31
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Nem azt mondtam, hogy nem lehetséges. Persze, hogy meg lehet csinálni, ha akarják és ha lesz rá igény. Kellene es, márcsak azért es, mert a villany tankolása, ha jól tudom, órákba telik, nem pedig percekbe, mint a benziné. Kovászna megyében településenként két darab? Átlagosan persze, ugye? Mert ha mondjuk, Bereckben lészen kettő, akkor Martonosban egy se, de Kézdin kevesellném a hat darabot is. De azért szép volna… Továbbá: a miniszter uram töltőállomásról beszél: én ezt úgy értem, hogy egyfajta “áramkút” – hogy analógiával éljek a benzinkút mintájára: tehát egy töltőállomáson belül több töltőállás (nevezzük így, jobb szó híján) is lészen. És ha így lészen, 18000 töltőállás – és nem töltőállomás – országos szinten, úgy saccolom, már nem számít soknak. De engedtessék meg, hogy – tapasztalataim okán – szkeptikus legyek ezzel kapcsolatban (is). Nohogy allegyen, hogy eccercsak hirtelen jóval több a villanyaató, mint a tőtőállás. Sasztán állhatunk sorba amperétt, elébb-elébb taszigálva a Tesláinkot…:-)

    • User
     Dátum: 2021. november 1., 13:14
     ÉRTÉKELÉS: -1

     Az alapján, hogy ez ellenőrzött, EU-s pénz, rövid határidős kivitelezéssel, én nagyobb bizalmat szavaznék neki. Persze itt bármit, bármikor el tudnak rontani…

 • User
  Dátum: 2021. október 31., 21:22
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Egyre több lithium-ion akkumulátor is kell majd,azok sem az égből fognak pottyanni..
  egy pár év múlva nem csak az új e-autókban kell mad ,hanem egyfolytában a mostaniakban is kell cserélni…nő a szüksèglet ,nőnek az árak.Az áram mellett az akkuk árai meg az alkatrészek árai is.
  Lehet minuszolni,pedig így lesz!A fosszilis üzemanyagokkal meg az adblue -val is ez a helyzet most, meg a félvezetékekkel mint alkatrészek

 • User
  Dátum: 2021. november 1., 11:12
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Hidrogén töltőállomást kellene szerelni ! Az lenne sz igazi tiszta jövő A technológia is meg van a hidrogén hajtású autókra .A sok skumlator majd a közeljövőben óriási gondot fog jelenteni.

  • User
   Dátum: 2021. november 1., 13:15
   ÉRTÉKELÉS: 2

   A hidrogén miből lesz? Most épp földgázból készül… És nagyon le kell hűteni, mely sok energiával jár és hamar elpárolog magától vagy nagyon nagy nyomáson kell tárolni, mely nehéz és drága tartályokat jelent. És ha nem helyben termeljük akkor ugyanúgy szállítani kell, mint a mostani üzemanyagot. Ami plusz energiaveszteség. Ha tisztán akarjuk előállítani, a vízbontáshoz sok áram kell és akkor már ezeket összevetve jobb, ha az áram egyből megy az autóba. Lehet a hidrogénnek létjogosultsága a teher és tömegszállításban, de nagyon úgy néz ki, hogy a kisautóknál nem fog működni. Gyakorlatilag a hidrogénes autó is elektromos, csak az akku helyett gázt használsz, melyet komplikaltabb előállítani és tárolni.

 • User
  Dátum: 2021. november 1., 11:38
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A kornyezetvedelem nagyon fugg az emberek vasarlasi erejetol. A gazdag ember tobbet szennyez, mint a szegeny ember. Egyszeru matematika, nehany 3-5 eves autoban mar lehet 150-300 ezer kilometer is, ha a tulajdonos tehetosebb. A gyengebb jovedelmu emberek, keveset autoznak, mert nincs penzuk uzemanyagra, karbantartasra.

  • User
   Dátum: 2021. november 1., 13:06
   ÉRTÉKELÉS: 1

   A gazdag pedig kevesebbet szennyez hét mert megengedheti magának, hogy drágább, de kornyezetkimélőbb módon éljen. Mondjuk ész és elhivatottság is kell a pénz mellé.

   • User
    Dátum: 2021. november 1., 18:46
    ÉRTÉKELÉS: 4

    A jobb modu ember, mar a mi varosunkbol is bemegy Brasso-ba, Bukarest-be es ismerek olyant is aki Becs-be jar vasarolgatni, majdnem minden het vegen “kiruccan” nyaron a tengerig, a Balaton-ig, egy furdore es telen tobbszor is megfordul az ausztriai siparadicsomokban, hetente 2 tank uzemanyag nem eleg es meg hol vannak a negyedeves 1 hetes vakaciok, Japan, Egyiptom, stb. A futott dupla garazs, a tagasabb lakas futese, a par alkalommal hasznalt ruhak eldobasa, az asszony 3x par cipos gyujtemenye, stb. Itt szentgyorgyon is vannak olyan hazak, amelynek a kisjovedelmu emberek fizetese meg a futesre sem lenne elegel, es meg mifelenk nem is elnek valodi gazdag emberek. Hogy van kivetel is, az nem vitas, de az atlag ilyen forma.