Felhívás!

A kormány elfogadta a konvergencia programot

A kormány elfogadta a konvergencia programot Románia

A kormány szerdai ülésén elfogadta a konvergencia programot, amely reformokat ír elő többek között a nyugdíjrendszer, a bérezés, az állami vállalatok és a közigazgatás tekintetében – jelentette be Florin Cîţu.

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő rámutatott, nagyon fontos lépést jelent a konvergencia program elfogadása, mivel olyan reformokat tartalmaz, amelyeket a kormány felvállal és meg akar valósítani, és ezek a reformok feltűnnek majd az országos helyreállítási tervben (PNRR) is.

“Nagyon fontos, hogy a konvergencia program még a PNRR jóváhagyása előtt megjelenik, bizonyítva, hogy ez a kormány valóban reformokat akar” – nyomatékosította Cîţu.

Hozzátette, ismételten felkérte a minisztereit, hogy aktívan vegyenek részt a PNRR véglegesítésében.

Elfogadták az államadósság-kezelési stratégiát is

A miniszterelnök bejelentette, a kormány elfogadta a 2021-2023-ra vonatkozó államadósság-kezelési stratégiát is.

Florin Cîţu azt mondta: három forgatókönyv is létezik, de ő az “optimista változat” híve, amely szerint a következő időszakban az államadósságot a bruttó hazai termék (GDP) 50 százaléka körül stabilizálják.

A kormányfő emlékeztetett arra “az elmúlt 30 esztendőben példanélküli helyzetre”, hogy két évig egyáltalán nem változott az Adótörvénykönyv, nem vezettek be új adókat és illetékeket, és nem módosítottak a meglévők szintjén.

Kifejtette: 2020-ban a kormányzati szinten felmerülő 149 milliárd lejes bruttó finanszírozási igényt mintegy 61,1%-ban hazai forrásokból, 38,9%-ban külső forrásokból fedezték.

A kormányfő elmondta: a pénzügy-minisztérium célkitűzései a 2021-2023-as időszakra vonatkozó államadósság kezelésével kapcsolatban hasonlók az előző stratégiában meghatározottakhoz, nevezetesen:
– a központi közigazgatás finanszírozási igényeinek biztosítása a közép- és hosszútávú költségek minimalizálása mellett;
– az államadósság-portfólióval kapcsolatos kockázatok korlátozása;
– a hazai állampapírpiac fejlesztése.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.