Hirdetés
Hirdetés

Mihăilă: elérhető, hogy augusztus 1-jétől ne kelljen maszkot viselni kültéren

Mihăilă: elérhető, hogy augusztus 1-jétől ne kelljen maszkot viselni kültéren Románia

Elérhetőnek tartja az egészségügyi miniszter, hogy augusztus 1-jétől ne kelljen maszkot viselni a nem zsúfolt kültéri helyszíneken.

Hirdetés
Hirdetés

Ioana Mihăilă a közszolgálati televízió szerda esti műsorában azt mondta: támogatja a miniszterelnök azon elképzelését, hogy azok, akik beoltatták magukat, minél előbb visszatérjenek a normális élethez, például, hogy június 1-je után ne kelljen maszkot viselni az olyan irodákban, ahol minden személy immunizálva van.

A tárcavezető abban reménykedik, hogy miután a családorvosok is bekapcsolódtak az oltási kampányba, a naponta beoltott személyek száma átlépi a százezres küszöböt.

Kérdésre válaszolva rámutatott: az érdeklődés hiánya miatt esetleg megmaradó AstraZeneca oltóanyagot el lehetne adni más európai országoknak, vagy el lehetne adományozni.

Kifejtette: a gyógyszertári gyorstesztelést lehetővé tevő miniszterei rendelet a napokban megjelenik, a tesztelés akár már a jövő héten beindulhat.

Mintegy ezer COVID-19 okozta halálesetnél találtak hibát a jelentési rendszerben

A különböző jelentésekben a koronavírusban elhunytak száma között megjelenő különbségeket vizsgáló bizottság mintegy ezer COVID-19 okozta halálesetnél talált hibát a jelentési rendszer CoronaForms nevű applikációjában – közölte az egészségügyi miniszter.

Ioana Mihăilă azt mondta: nem akar pontos számokat mondani, mert a vizsgálat még nem fejeződött be.

A tárcavezető szerint a félreértések egy része onnan eredhet, hogy a CoronaForms táblázatában nem töltötték ki a haláleset oszlopot, helyette a megjegyzésekhez írták be, hogy elhunyt a páciens. Ez mintegy ezer esetben fordult elő.

A miniszter megjegyezte: a különbségek “picit nagyobbak”, ezért tovább folytatódik az adatok elemzése.

A bizottság május 7-én terjeszti elő végleges jelentését.

Mielőtt minden gyerek visszatérne az iskolába, biztos ellenőrzés alá kell vonni a járványt

Mielőtt minden gyerek visszatérne az iskolába, “biztos ellenőrzés alá kellene vonnunk” a járványt úgy, hogy “rendkívül alacsony legyen” az incidencia – jelentette ki az egészségügyi miniszter.

Ioana Mihăilă úgy vélte: ezek a feltételek nem teljesülnek a következő két hétben.

Az egészségügyi miniszter arra reagált, hogy Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter kedden azt nyilatkozta, hogy előfordulhat, hogy két hét múlva előterjeszt egy olyan javaslatot, amely szerint az iskolákban teljes tanulólétszámmal térjenek vissza a jelenléti oktatásra.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük