Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kormány élelmiszerjeggyel és lottóval próbálja serkenteni az oltakozási hajlandóságot

A kormány élelmiszerjeggyel és lottóval próbálja serkenteni az oltakozási hajlandóságot Románia

A kormány élelmiszerjeggyel és az oltottak körében szervezett úgynevezett lottóval próbálja serkenteni az oltakozási hajlandóságot, amely az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

Hirdetés
Hirdetés

A kabinet hétfői ülésén fogadott el erről jogszabályt, amelynek értelmében 100 lej értékű élelmiszerjegyben részesülnek azok, akik hajlandók felvenni a koronavírus elleni oltást. Ehhez legalább két dózist kell megkapniuk az AstraZeneca, a Moderna és a Pfizer/BioNTech oltásokból, vagy egy adagot a Johnson&Johnson vakcinából.

Emellett az érintettek részt vehetnek az oltott személyeknek szervezett lottón is, amelyre feliratkozhatnak, s a sorshúzások alapján különböző pénzösszegeket nyerhetnek a szerencsés résztvevők. A jogszabály nem tartalmaz részleteket arról, hogy mekkora pénzjutalmat kaphatnak a kisorsoltak, ezt később pontosítják.

A jogszabályban azt is leszögezték, hogy ezek a rendelkezések csak azokra a személyekre érvényesek, akik a rendelet hatályba lépése után oltatják be magukat, így nem érvényes azokra, akik már megkapták a vakcinát.

Ugyanazon jogszabállyal 48 órára hosszabbították meg az antigén tesztek vizsgálati eredményének érvényességét. A PCR-tesztek esetében az érvényességi idő továbbra is 72 óra marad.

Románia területén is lehetséges már az Európai Unióban kiállított digitális COVID-19 igazolványok használata, amelyek a beoltottságot, a negatív tesztet vagy a kigyógyultságot tanúsítják. Mostanig csak a határátkelőkön használták a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) által kialakított alkalmazást, mostantól azonban bármely intézmény képviselői, az ország területén is ellenőrizni tudják a digitális COVID-19 igazolványok valódiságát. Az ellenőrzéshez a személyi igazolvány felmutatása is szükséges.

Szintén a hétfőn elfogadott rendelet teszi lehetővé, hogy a 2020-ban a hátrányos helyzetű kategóriák számára beszerzett, de fel nem használt védőmaszkokat a helyi hatóságok vagy közegészségügyi igazgatóságok szétoszthassák az iskolák között.

Romániában eddig összesen 5 millió 242 ezer személy kapta meg az oltás legalább egyik adagját, ebből 5 millió 124 ezren két adagot. Ez mintegy 30 százalékos oltottsági rátát jelent. Románia eredetileg 10,4 millió személy beoltását tűzte ki célul.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások