Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

5000 lejre bírságolta a CNCD Traian Băsescut magyarellenes kijelentései miatt

5000 lejre bírságolta a CNCD Traian Băsescut magyarellenes kijelentései miatt Románia

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) 5000 lejre bírságolta meg Traian Băsescu európai parlamenti képviselőt a gyergyóditrói pékségben 2020-ban kialakult munkakonfliktus kapcsán tett kijelentései miatt, nyilatkozta hétfőn az Agerpres hírügynökségnek Brassai Hunor, az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezetének elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

A munkakonfliktus kapcsán Traian Băsescu egykori államfő kijelentette egy televíziós műsorban: „a magyarok úgy általában nagyon komplexusos emberek, komplexusaik miatt pedig képtelenek másokat elviselni maguk mellett”.

Brassai Hunor elmondta: mivel a CNCD hivatalból nem indított eljárást a román politikus nyilatkozatát követően, ezért kötelességének érezte, hogy feljelentést tegyen a súlyosan magyarellenes kijelentés miatt.

Brassai 2020 februárjában tett feljelentésére a CNCD írásos választ küldött, melyben tájékoztatták: kivizsgálták a szóban forgó nyilatkozatot, melyet diszkriminatívnak és az emberi méltóságot sértőnek találtak, s ezért Traian Băsescut 5000 lejes bírság megfizetésére kötelezik.

„E mostani eset is legyen figyelmeztető jel mindazoknak, akik úgy érzik, büntetlenül támadhatják és sértegethetik közösségünket: az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőiként, valamint közösségünkért felelősséget vállaló erdélyi magyarokként is őrködni fogunk, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközzel, még idejében felléphessünk a magyarellenességgel szemben” – jelenti ki Brassai.

Hozzáteszi, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács döntésével is azt kívánják üzenni a politikusoknak, hogy nem engednek teret a magyarellenességnek, a provokációnak és a megbélyegzésnek, valamint elutasítják mindazokat a törekvéseket, melyekkel a román politikusok éket kívánnak verni a magyar közösség és a többségi társadalom közé.

A tanács döntése megtámadható a közigazgatási bíróságon.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. augusztus 31., 9:06
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Ez meg se kottyan a székelyek nagy „barátjának” (tessenek csak emlékezni a Szász Jencivel – az udvarhelyi Döbrögivel – való december 1-i koccintásra), a havi 20000 eurós fizetéséből csak kikerül valahogy 1000 euró.