Hirdetés
Hirdetés

A kormány az alkotmánybírósághoz fordul, mert Johannis nem nevezte ki az ügyvivő minisztereket

A kormány az alkotmánybírósághoz fordul, mert Johannis nem nevezte ki az ügyvivő minisztereket Románia

Klaus Johannis államfő áthágja az alkotmánybíróság döntéseit azáltal, hogy késlekedik az ügyvivő miniszterek kinevezésével – jelentette ki szerda esti sajtónyilatkozatában Viorica Dăncilă kormányfő, a Szociáldemokrata Párt elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă szerint az alkotmánybírósági döntések lojális együttműködést írnak elő az állami intézmények között, ezt azonban Johannis figyelmen kívül hagyja akkor, amikor halogatja az ügyvivő miniszterek kinevezését.

A miniszterelnök kifejtette, Románia az egyensúlyvesztés és bizonytalanság állapotába került, és ezt a helyzetet az államelnök ‘felelőtlen és önző’ magatartása generálta.

A kormány az alkotmánybíróságnál tesz panaszt az államelnökkel kialakult jogi konfliktus miatt – jelentette ki Viorica Dăncilă.

FRISSÍTÉS: Az alkotmánybíróság iktatta a beadványt

Iktatta az alkotmánybíróság a kormány azon beadványát, amely alkotmányos természetű jogi konfliktus fennállását feltételezi a kabinet és az államfő között, miután utóbbi megtagadta az ügyvivő miniszterek kinevezését – közölték csütörtökön az Agerpres hírügynökséggel alkotmánybírósági források.

Szeptember 11-éig kell ismertetniük álláspontjukat a feleknek a kormány és az államelnök közötti alkotmányos természetű jogi konfliktusra vonatkozó feltételezéssel kapcsolatban – szabta meg csütörtökön Románia Alkotmánybírósága a testülethez közel álló források szerint.

Az alkotmánybíróság megszervezését és működését szabályozó 1992/47-es törvény 35. cikkelye szerint a beadvány kézhezvétele után az alkotmánybíróság elnöke tájékoztatja erről a konfliktusban álló feleket, és felkéri őket, hogy a megadott határidőig írásban fejtsék ki álláspontjukat az ügyről, illetve javasoljanak rá megoldást.

FRISSÍTÉS 2: Dăncilă: Az államfő továbbra sem indokolta meg az elutasítást

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint Klaus Johannis államfő nem indokolta meg az ügyvivő miniszterek kinevezésének visszautasítását. Megerősítette ugyanakkor, hogy beadvánnyal fordult az alkotmánybírósághoz, mivel alkotmányos természetű jogi konfliktus fennállását feltételezi a kabinet és az államfő között.

Argeş megyei látogatása során Viorica Dăncilă elmondta: a beadványban sérelmezik egyrészt az ügyvivő miniszterek kinevezésének visszautasítását, másrészt a javasolt szociáldemokrata párti miniszterek elutasítását, mert ez továbbra is indoklás nélkül maradt. Az alkotmánybíróság válaszától azt is várják, hogy hosszú távon fektet le bizonyos szabályokat, mivel nem tesz jót a kormány tevékenységének megbéklyózása. Azt is elmondta: a hétre tervezett kormányrendeleteket nem tudták meghozni, noha bizonyos kérdések nem tűrnek halasztást. “Ez az akadályoztatás oda vezetett, hogy minden napirendi pontot jövő héten kell megtárgyalnunk” – mondta.

Dăncilă hozzátette, továbbra is várja, hogy Johannis hozzon döntést az ügyvivő minisztereket illetően, bebizonyítva ezáltal, hogy “normális Romániát” óhajt, ahol a kormány rendeltetésszerűen működik.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük