Johannis: a PSD-kormánynak már rég távoznia kellett volna

Johannis: a PSD-kormánynak már rég távoznia kellett volna Románia

A Szociáldemokrata Párt mestere az időhúzásnak, a PSD-kormánynak pedig már rég távoznia kellett volna – jelentette ki szerdán Klaus Johannis államfő.

A Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatóján az elnök arról beszélt: a caracali gyilkosság egyes állami intézmények súlyos hiányosságaira irányította a figyelmet. “A hozzá nem értés, az egyértelmű procedúrák hiánya, a korrupció, a nemtörődömség megrázó végkifejlethez vezetett: ahhoz, hogy az állam képtelen volt megvédeni saját polgárainak életét” – fogalmazott Johannis.

Emlékeztetett, hogy kérése értelmében a kormánynak augusztus végéig meg kellett volna hoznia egy olyan intézkedéscsomagot, amely megakadályozhatja a caracalihoz hasonló eseteket. A PSD azonban belső válságának megoldásával foglalkozik, ahelyett, hogy az állampolgárok mindennapi életét befolyásoló, sürgős megoldásra váró kérdésekre találna választ – vélekedett Klaus Johannis.

Kifejtette, az eltelt idő alatt csak néhány hirtelen, a közvélemény nyomására meghozott döntés született, a felelős vezetőket ‘egyik intézményből a másikba helyezték’, anélkül, hogy valóban szankcionálták volna őket.

“A PSD már többször bebizonyította, hogy mestere az időhúzásnak, és reméli, hogy az emberek elfelejtik, kié a felelősség valójában. Ezekben a napokban egy süket politikai harc szemtanúi lehetünk, amelynek a hatalom megőrzése a célja. Sajnos beigazolódott minden, amit a költségvetésről az év elején mondtam. Nem történnek nagy beruházások, nem épülnek kórházak és autópályák. A PSD nem ezekkel foglalkozik, nem olyan dolgokkal, amelyek maximálisan foglalkoztatják az embereket, hanem azzal, hogy biztosítsa hatalmát, árverésre bocsátva tisztségeket. Így néz ki egy csődös kormányzás” – jelentette ki az államfő.

Azt is sérelmezte, hogy a PSD megengedhetetlen módon halogatja azon törvénymódosítások elfogadását, amelyek a hatósági operativitást erősítenék a caracalihoz hasonló helyzetekben. Véleménye szerint a PSD-sek lemondtak arról, hogy rendszeren belüli módosításokat eszközöljenek, miután ráeszméltek: ez a lépés azt jelentené, hogy kivonják az igazságszolgáltatást és a rendőrséget a politikai kontroll alól.

Klaus Johannis felhívta a figyelmet, hogy a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét azok után sem vonták vissza, hogy számos negatív következménye lett, ugyanakkor a Román Rendőrség hitele megcsappant a túlzott politikai ellenőrzés miatt. “Az utóbbi évek kormányai tisztségükre alkalmatlan emberekkel töltötték meg az országot, túl sok szakembert menesztettek, és hozzá nem értő embereket tettek a helyükre. A PSD-kormány sok rosszat tett Romániának, és már rég távoznia kellett volna” – tette hozzá az elnök.

Dăncilă: “szégyenletes”, hogy az államfő ennyi idő elteltével is felemlegeti a caracali tragédiát

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint “szégyenletes”, hogy Klaus Johannis államfő ennyi idő elteltével is felemlegeti a caracali tragédiát, miközben folyamatosan próbálja akadályozni a kormány tevékenységét.

“Erkölcstelen ezt az oly kényes témát, ezt a drámát arra használni fel, hogy előfeltételeket gyártson politikai lépéseihez” – fogalmazott szerda esti nyilatkozatában a kormányfő, aki szerint az elnök kizárólag a kormány kritizálásával van elfoglalva, és közben elfelejti, hogy ő maga is a végrehajtó hatalom része, így a felelősség megoszlik.

Rámutatott, a kormány minden szükséges intézkedést meghozott a caracali tragédia után, azaz megbüntette a felelősöket, sürgősségi rendelettel módosította az 112-es segélyhívó és helyazonosító rendszert, törvénytervezetet készített elő az eltűnt személyek ügyében való közbelépési eljárás módosítására, valamint a szabadságfosztás büntetésének szigorítására. “Az elnök azonban inkább figyelmen kívül hagyja mindezeket és – teljesen elrugaszkodva attól, ami most történik – cinikus módon ismét előhozza ezt a drámát. Önös érdekektől vezérelve, csak azért, hogy legitimálni próbálja saját tehetetlenségét” – tette hozzá.

Sajtónyilatkozatában az ellenzéki alakulatokat is bírálta a miniszterelnök. Azt mondta, a teljes ellenzék azzal van elfoglalva ezekben a napokban, hogy billentse ki egyensúlyából az országot, a törvényhozók ahelyett, hogy tennék a dolgukat, “alkudoznak a voksokkal, és veszekednek a bizalmatlansági indítványon”. “Felkérek valamennyi politikust, akit elhipnotizált a választások tétje, hogy térjen magához. Jusson eszébe, miért lép be minden nap a pártszékházba, a parlamentbe, a Cotroceni-palotába vagy bármely más intézménybe, amelynek része vagy amelyet vezet. Mert azért választották meg őket az állampolgárok, hogy az embereket képviseljék és támogassák, nem pedig saját magukat és saját érdekeiket” – fogalmazott Viorica Dăncilă, ismét hangsúlyozva, a kormány megtesz mindent annak érdekében, hogy megszerezze a támogatást mandátuma kitöltéséhez, a kormányprogram gyakorlatba ültetéséhez.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.