Felhívás!

A járványtani intézet vezetője szerint drámai a vidéki egészségügy helyzete

A járványtani intézet vezetője szerint drámai a vidéki egészségügy helyzete Románia

“Drámainak” nevezte pénteken a vidéki egészségügyi ellátás helyzetét Dr. Adrian Streinu-Cercel. A Matei Balş Intézet vezetője szerint jelenleg, az 1989 előtti állapothoz képest, kevesebb mint fele a vidéki lakosság hozzáférése az egészségügyi szolgáltatásokhoz.

“Ha összehasonlítjuk a jelenlegi állapotot az 1989 előtti egészségügyi rendszerrel, vidéken az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés gyakorlatilag 50% alá esett, ami drámai. És gyerekekről, védőoltásokról, sok másról beszélünk, amelyek főleg a szociális ellátás problémái” – nyilatkozta az orvos az Agerpres hírügynökségnek.

Véleménye szerint az egyik probléma az orvosok hiánya.

“Vidéken sokfelé nincs állandó egészségügyi személyzet, ezért meg kell találnunk a módját, hogy növeljük a vidéki emberek hozzáférését az egészségügyi szolgáltatásokhoz” – véli a professzor, aki szerint ehhez valamennyiünknek hozzá kell járulnunk.

“Akinek van egy megvalósítható ötlete, jöjjön és mondja el. Egy ember nem láthat át mindent” – fogalmazott az orvos, aki szerint a vidéken “pole-pozícióban” lévő lelkészeké, polgármestereké, jegyzőké, tanároké és tanítóké a főszerep.

Dr. Adrian Streinu-Cercel részt vett pénteken a “Hit és egészség a román faluban” című konferencián.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.