Felhívás!

Tervezet: a per idejére felfüggesztenék az ANAF bírságait

Tervezet: a per idejére felfüggesztenék az ANAF bírságait Gazdaság

Azok a vállalatok, amelyek igazságtalannak érzik az állami ellenőrző szervek, beleértve az Országos Adóhatóság (ANAF) által kiállított büntető-jegyzőkönyveket, megtámadhatják azokat a bíróságon, és ezeket felfüggesztik mindaddig, amíg nem születik jogerős döntés – többek között ezt írja elő a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) három képviselője által benyújtott jogszabálytervezet.

A kezdeményezők, Ştefan-Alexandru Băişanu, Adrian Mocanu és Daniel Olteanu azt mondják: a törvény a vállalkozókat védené az állami intézmények visszaéléseivel szemben.

“Ez lényegében annak az elvnek az alkalmazása, hogy minden személynek joga van az ellene hozott döntés megfellebbezésére nem csak az azt kibocsátó intézménynél, hanem a bíróságon is, és addig, amíg egy ilyen semleges intézmény el nem dönti, hogy melyik félnek van igaza, addig az állami intézmény által egyoldalúan kiállított jegyzőkönyv érvényét felfüggesztik, hogy az ne érintse hátrányosan a cég tevékenységét” – áll a tervezet indoklásában.

Véleményük szerint erre azért lenne szükség, mert jelenleg annál az intézménynél lehet fellebbezni, amely az esetleges jogsértést megállapította, ám e reklamációk 99%-át elutasítják.

Igaz ugyan, hogy ezt követően fellebbezhet a bíróságon az érintett vállalat, ám a bírságot, amely akár csődbe viheti a céget, előbb ki kell fizetnie.

“Ez nem semmisíti meg az ellenőrzési jegyzőkönyvet, hanem lehetővé teszi a jogszabályok tisztességes és pártatlan értelmezését semleges és illetékes intézmények, vagyis a bíróságok által” – mondják a kezdeményezők.

A tervezet képviselőház bocsátotta közvitára.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.