Felhívás!

A bukaresti egyetem központi könyvtárában lesz Johannis választási vitája

A bukaresti egyetem központi könyvtárában lesz Johannis választási vitája Románia

A bukaresti központi egyetemi könyvtár auláját választotta a Politikatudományi és Közigazgatási Egyetem (SNSPA) a Klaus Johannis államfő által kezdeményezett keddi vita helyszínéül.

A SNSPA szombati közleményében leszögezi, az egyetemi könyvtár “politikai szempontból semleges helyszín”, ugyanakkor reprezentatív a román társadalom számára, ezért javasolták ezt a véleményformálók, újságírók és politológusok részvételével zajló választási vita helyszínéül, és a Nemzeti Liberális Párt államfőjelöltjének kampánycsapata beleegyezését adta.

Az intézmény ugyanakkor hangsúlyozza “az őszinte, nyílt és kiegyensúlyozott kommunikáció fontosságát” olyan témák érintésével, mint a romániai politikai intézmények működésének módja, Románia jelenlegi elnökének mandátuma, illetve az ország jövőjét érintő prioritások és tervek.

A nyilvános vita részleteiről a későbbiekben nyújtanak tájékoztatást – mutat még rá a közlemény.

Klaus Johannis államfő szerdán jelentette be, hogy kampánystábja nyilvános vitát kezdeményez november 19-ére, keddre véleményformálók, újságírók és politológusok részvételével.

“Nagyon is megértem az igényt, hogy legyen egy vita a második fordulóba jutott jelöltek között. Mivel azonban nem fogadom el a vitát a PSD-t képviselő Viorica Dăncilával, a stábommal jövő kedden szervezünk egy másik találkozót, amelyen politológusokkal, véleményformálókkal és újságírókkal megtárgyaljuk a most záruló mandátumom eredményeit, illetve azokat a terveket, amelyeket a reményeim szerint megszerzendő második elnöki mandátum alatt meg szeretnék valósítani. Nyitott, alapos beszélgetés lesz, amely minden bizonnyal tetszeni fog az állampolgároknak” – mondta Johanis.

Johannis: mindenről tárgyalni fogunk, ami közérdeklődésre tarthat számot

A keddi vitán mindenről szó lesz, ami egy elnökválasztási kampányban közérdeklődésre tarthat számot – nyilatkozta szombaton Besztercén Klaus Johannis államfő.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) államfőjelöltje megerősítette, hogy a vitán politológusok, véleményformálók és újságírók vesznek majd részt, akik “nagyon jártasak az ilyen témákban”.

“Minden olyan témáról tárgyalni fogunk, ami közérdeklődésre tarthat számot egy elnökválasztási kampányban: az elmúlt mandátumról, a sikerekről, arról, amit esetleg jobban lehetett volna csinálni, és amire a következő mandátum alatt sor kerülhet, és egyebekről. Nagyon fontos számomra ez a vita, mert a román állampolgárokat most nagyon érdeklik ezek a témák” – fogalmazott.

Megkérdezték tőle, vállalta volna-e a jelöltek vitáját, ha nem Viorica Dăncilă lenne az ellenjelöltje a választás második fordulójában. “Most ez a helyzet van, és ezzel a hölggyel azért nem vállaltam a vitát, mert egy demokráciaellenes párt képviselője, amely a román emberek érdekei ellen kormányzott, és én nem vagyok hajlandó ezt legitimálni” – válaszolt Johannis.

Meglátása szerint nem fog kihatni a választási részvételre az, hogy nem lesz szemtől szembeni vita a jelöltek között, sőt: még többen fognak az urnákhoz járulni.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.