Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

100 ezer lejes bírságot róttak ki a parlagfű ki nem írtása miatt

100 ezer lejes bírságot róttak ki a parlagfű ki nem írtása miatt Románia

Százezer lej értékű bírságot rótt ki a Vrancea megyei környezetvédelmi őrség egy telek tulajdonosaira, akik nem irtották ki a parlagfüvet a területükről.

Aurel Cristian, a Vrancea megyei környezetvédelmi őrség főfelügyelője arról számolt be, hogy a focşani-i egykori Laminorul vállalat jelenleg elhanyagolt területén nagy területen nő a parlagfű; erről a szomszédok még augusztusban értesítették a hatóságokat. A helyszínre kiszálló környezetvédelmi felügyelők és a városi rendőrség képviselői valóban nagy felületet elborító, virágzásban lévő parlagfüvet találtak az egykori vállalat romjai között, ezért felszólították a tulajdonosokat, hogy egy általuk megszabott határidőre irtsák ki a gyomnövényt. A hatóságok kedden ismét kiszálltak a helyszínre, ahol azt tapasztalták, hogy a tulajdonosok nem tettek eleget a felszólításnak. Ezek után az ilyen típusú kihágásra kiróható maximális bírságot szabták ki – tette hozzá Aurel Cristian.

Az Ambrosia artemisiifolia vagy parlagfű augusztus-szeptemberben virágzik, nagy távolságokra eljutó pollenje asztmás tüneteket és bőrkiütéseket okozhat augusztustól október-novemberig.

A parlagfű terjedésének visszaszorítását célzó 2018/62-es törvény, amelyet a 2020/129-es törvénnyel módosítottak és egészítettek ki, előírja, hogy a telektulajdonosok, valamint közutak, vasutak, folyóvizek, tavak, öntözőberendezések és halastavak adminisztrátorai kötelesek kiirtani a hatáskörükbe tartozó kül- vagy belterületekről a parlagfüvet, és megelőzni annak elszaporodását, terjedését.

(forrás: Agerpres, fotó: MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük