Hirdetés
Hirdetés

Az EU újabb szankciók előkészítéséről állapodott meg Oroszország ellen

Az EU újabb szankciók előkészítéséről állapodott meg Oroszország ellen Külföld

Az Európai Unió tagállamai megállapodtak szerdán New Yorkban, az ENSZ Közgyűlése alkalmával tartott találkozójukon, hogy újabb szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben, és növelik az Ukrajnának nyújtott támogatást – jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

„Úgy döntöttünk, hogy amint lehet további büntetőintézkedéseket fogadunk el Oroszországgal szemben partnereinkkel együttműködve” – fogalmazott Borrell, miután egyeztetett a tagállamok tárcavezetőivel.

Közleményében a politikus azt írja, hogy a részleges mozgósítással, annektálásról szóló jogsértő népszavazások támogatásával és tömegpusztító fegyverekkel fenyegetőzéssel Oroszország a konfrontáció útját választotta.

„Az atomfegyverekre hivatkozás nem rendíti meg eltökéltségünket, elszántságunkat és egységünket, hogy kiálljunk Ukrajna mellett, és átfogó támogatást nyújtsunk ahhoz, hogy Ukrajna képes legyed megvédeni területi épségét és szuverenitását mindaddig, amíg erre szükség van” – tudatta Borrell.

Az uniós főképviselő szerint a Vlagyimir Putyin által bejelentett részleges katonai mozgósítást pánik és elkeseredettség szülte.

„Teljesen világos, hogy Putyin el akarja pusztítani Ukrajnát” – mondta Josep Borrell újságíróknak New Yorkban, kiemelve, hogy az orosz gazdaság egyes szektorai és a háborúért felelős személyek, szervezetek ellen készülnek újabb szankciók. Azt is elmondta, hogy hisz abban, hogy a miniszterek tanácsában egyhangú támogatást kapnak majd az újabb szankciók.

Zelenszkij Oroszország megbüntetését szorgalmazta

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Közgyűlésén videoüzenetben elmondott beszédében arra szólította fel a világ országait, hogy a világszervezet állítson fel rendkívüli bíróságot, amely igazságos büntetést szab ki Oroszországra, és megfosztja vétójogától az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Zelenszkij nem sokkal azt követően mondta el beszédét az ENSZ-ben, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges katonai mozgósítást jelentett be, és ismételten atomfegyver alkalmazásának lehetőségével fenyegetőzött országa megvédése érdekében.

„Ukrajna ellen bűncselekményt követtek el, és igazságos büntetést követelünk” – hangoztatta az ukrán elnök. Zelenszkij kijelentette, hogy 5 feltétele van a békének, amelyek nem képezik alku tárgyát. Ezek között szerepel az orosz agresszió megbüntetése, Ukrajna biztonságának és területi épségének helyreállítása, valamint biztonsági garanciák.

Sok küldött álló ovációval fogadta az ukrán elnök felszólalását az ENSZ Közgyűlésében.

(forrás: MTI, fotó: wikimedia.org)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. szeptember 23., 9:04
    ÉRTÉKELÉS: 6

    A jó nép még tűri a sok idióta politikus szankciójat Oroszországal szembe,a semmiből keletkezett energia válságot,ár emelkedést és üzemanyag ár emelkedést.Es mind ezt úgy adják elő,hogy a járvany meg az Ukrán cirkusz miat történik.Holot Ukrajna nem is uniós ország tehát ,semmi közünk hozzá.Viszont a sok idiota bukaresti politikus,belé értve meg a magyar képviseletét is,olyan szívüken viselik Ukrajna sorsát,mondja tőle fugne a világ sorsa. De gondoltak már arra,hogy mi fog történni,ha jó nép indít szankciókat a kormánnyal szembe?Amikor az üzletbe csak a termék árát fizessük ki,az áfát nem.Az adót nem fizessük be mert az a kormány kezébe kerül,az ANAFot meg le sztárjuk.