Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A banki szolgáltatásokat használók közel fele szokott interneten vagy okostelefonon keresztül fizetni

A banki szolgáltatásokat használók közel fele szokott interneten vagy okostelefonon keresztül fizetni Gazdaság

A banki termékeket és szolgáltatásokat igénybe vevő romániaiak megközelítőleg 46 százaléka szokott interneten keresztül, vagy okostelefonját használva fizetni. Ez 70 százalékos növekedést jelent a 2020 decemberében regisztrált 27 százalékhoz képest – derül ki az IRES által a Romániai Bankszövetség (ARB) felkérésére idén júliusban készített felmérésből.

„Az okostelefonokat tízből majdnem kilenc válaszadó használja az internetes/mobil banki szolgáltatások elérésére, és csak a felhasználók negyede mondta, hogy laptopot használ ugyanerre a célra. A háztartások esetében tízből hat rendelkezik mobil/online banki alkalmazással, és csak 5 százalékuk mondta, hogy nem használja azt” – állítja a felmérés.

A piackutatás adatai szerint felgyorsult a banki szektor digitalizálóciója, a készpénzzel való fizetések kiszorulásának és az érintésmentes tranzakciók térhódításának tendenciáját a romániai vásárlók megváltozott szokásai is alátámasztják.

A felmérés szerint a romániaiak 4%-a csak bankkártyával, 26%-a főként bankkártyával, 34%-a készpénzzel és kártyával fele-fele arányban, 23%-a inkább készpénzzel és 13%-a csak készpénzzel bonyolítja tranzakcióit. Hat évvel ezelőtt a fizetések 94%-a készpénzben történt a kiskereskedelemben.

A válaszadók 37 százaléka mondta azt, hogy a világjárványt megelőző időszakhoz képest most többször használja a bankkártyás fizetést, 49 százaléknál semmi nem változott, 14 százalék pedig azt állította, hogy most többször fizet készpénzben, mint annakelőtte.

A romániai bankok által kibocsátott kártyákkal végrehajtott fizetések értéke és száma 53,3%-kal nőtt 2021 decemberében 2019 decemberéhez képest. A kártyás fizetések értéke 48,5 milliárd lejre rúgott.

Azok, akik nem rendelkeznek bankszámlával, a következő főbb okokat jelölték meg döntésükkel kapcsolatban: nem akarják, hogy a bevételeiket/kiadásaikat nyomon kövessék, nem érzik hasznosnak a bankszámlát, alacsony a jövedelmük, fizetésüket, nyugdíjukat készpénzben kapják.

Ugyanakkor tízből négy megkérdezett romániai mondta azt, hogy hitelkártyát használ.

2021 végén Romániában 2,9 millió hitelkártya volt használatban, a bankok által kiadott kártyák száma pedig 19,6 millióra rúgott. A megkérdezettek 15%-a mondta azt, hogy a következő 12 hónapban szándékában áll egy hitelkártyát kérni, 11 százalékuk pedig valószínűnek tartotta ezt a dolgot.

A közvélemény-kutatás 2022 júliusában készült 1066 banki szolgáltatásokat használó felnőtt személy megkérdezésével, A hibahatár +/-3%.

(forrás: Agerpres, fotó: pexels.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük