Felhívás!

Hogyan érhetsz el jobb konverziót a weboldaladdal?

Hogyan érhetsz el jobb konverziót a weboldaladdal? Reklám

Bárki, aki weboldalt készít vagy készíttet, előbb-utóbb belefut a konverzió fogalmába. Bár a kezdők eleinte nem tudnak mit kezdeni ezzel a szóval, hamar meg kell tanulniuk, mit jelent, sőt már a weboldal tervezésekor be kell építeni a tervbe azokat az elemeket, amelyekkel a konverziót mérni lehet. A mérések és a mért adatok elemzése nagyon lényeges, sokan azonban túlmisztifikálják a konverzió jelentőségét. Ennek járunk utána ebben a cikkben.

A konverzió jelentése és jelentősége

Az online marketingben a konverzió azt jelenti, amikor a látogató elvégez egy cselekvést, amelyre a weboldal ösztönzi. Lehet ez egy űrlap kitöltése, egy nyomógombra való kattintás, egy letöltés vagy egy másik oldalra való továbblépés. A lényeg, hogy az oldal átpörgetésén kívül a látogató cselekszik.

A konverziós rátát általában százalékos formában szokták megadni, tehát megnézik, hogy 100 látogatóból hányan hajtották végre az adott cselekvést. A mérés célja, hogy az adott marketingeszköz hatékonyságát mérjük. A túl sokféle marketingeszköz bevetése szinte biztosan felesleges pénzkidobáshoz vezet.

A konverziók típusai 

Azt, hogy kinek mi számít konverziónak, az adott oldal célja határozza meg. Többlépcsős mérés is lehetséges, így látható például a fokozatos lemorzsolódás mértéke. A kattintásokon kívül lehet mérni például, hogy mennyi időt töltöttek el az oldalon, úgynevezett heat-map szoftverekkel azt is lehet nézni, hogy meddig jutottak el az olvasásban. A részeredményeket a mikrokonverziók mutatják, a végső cél elérését pedig a makrokonverziók.

Legismertebb konverziófajták:

  • ajánlatkérő nyomógombra kattintás
  • hírlevél feliratkozás
  • kosárba helyezés
  • kosárelhagyás
  • vásárlás
  • űrlap kitöltése
  • ingyenes tartalom letöltése
  • regisztráció
  • X másodpercnél hosszabb idő eltöltése az oldalon

A konverziók mérésére számos eszköz létezik. Az egyik legismertebb a Google Analytics, de egyes hirdetéstípusoknál sok más eszköz is használható, például A/B tesztek, e-mail küldő szoftverek saját mérései, a hirdetési platform által rendelkezésre bocsátott statisztikák. Némelyik adatelemző eszköz a megfelelő beállításokkal hiteles képet ad a konverziókról, bár a kezdők számára mind a beállítások, mind az adatok értelmezése nehézségeket okozhat. 

A konverzió mérése

A legnagyobb hiba, ha egyáltalán nem figyeljük a konverziós rátát. Kicsivel jobb, ha legalább a makrokonverzió mérését beiktatjuk, haladó megoldás, ha a részeredményeket is mérjük. A mérésen kívül azonban az is fontos, hogy az adatok elemzéséből vonjuk le a megfelelő következtetést és cselekedjünk, törekedjünk arra, hogy a hibákat kijavítsuk és a konverziót növeljük. Nem létezik egy általános abszolút jó szám a konverzióra. A lényeg, hogy hozzuk ki a weboldalból a maximumot, amit lehet. Ezt is megtanulhatod a WPKurzus tananyagaiból.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.