Felhívás!

Kannabisszal enyhíthetőek a gyomorbénulás tünetei

Kannabisszal enyhíthetőek a gyomorbénulás tünetei Reklám

Számos ember életét keserítik meg a krónikus emésztőrendszeri betegségek. Több ilyen állapot az orvostudomány jelenlegi állása szerint még nem gyógyítható, csupán a tünetek mérsékelhetőek. Ebben segíthetik a betegeket a kannabinoidok.

A legális kannabinoidok hatása

A kenderből kivont, Magyarországon is legális összetevők nem pszichoaktív anyagok. Nem okoznak függőséget, és túladagolástól sem kell tartani, és gyerekek is fogyaszthatják. Egészségmegőrző hatásuk mellett számos kórkép tüneteit enyhíthetik.

A Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület felsorolja, hogy melyek azok az egészségügyi problémák, amelyek esetében hatékony lehet a kannabinoidok használata. Segíthet többek között az autoimmun betegségek, az idegrendszeri eltérések, az alvás- és evészavarok esetén. Enyhítheti a szorongásos tüneteket, a depressziót, mérsékelheti a figyelemzavaros hiperaktivitást, és a gyomor- és bélbántalmakon is segíthet.

A legális kannabinoidok több formában elérhetőek hazánkban is, azonban leghatásosabban olaj formájában alkalmazhatóak. A nyelv alá csepegtetve érik el a leghosszabban tartó hatást.

A gasztroparézis kórképe

Az emésztőrendszer krónikus betegségei közé sorolandó a gyomorbénulás, vagy más néven gasztroparézis. Az ebben a betegségben szenvedő emberek gyomrának izmai nem, vagy nem megfelelően működnek. 

A gyomor izmainak hullámzó, úgynevezett perisztaltikus mozgása segíti az ételek megemésztését. Amennyiben ez a mozgás túl lassú, vagy teljesen leáll, a gyomorban maradt étel emésztetlen marad. Ez hasi panaszokat okoz. A hányinger, a hányás, a puffadás, a fogyás, az ingadozó vércukorszint a leggyakoribb tünetei a gasztroparézisnek. 

A kellemetlen tünetek mellett számos szövődmény is kialakulhat. Ezek közül az egyik legveszélyesebb a gyomorban megkeményedő ételből keletkező bezoár, mely elzárhatja az étel vékonybélbe vezető útját.

A betegség kialakulását egy ideg sérülése okozza, amely az emésztőrendszer izmainak kontrolljáért felel. Az idegsérülés hátterében többek között cukorbetegség, hasi műtétek, étkezési zavarok állhatnak. 

Kutatások a tünetek enyhítéséért

Napjainkban még nem létezik olyan gyógykezelés, amellyel gyógyítható lenne a gyomorbénulás. Egy nemzetközi, gasztroenterológusokból álló orvoscsoport azonban kutatást végzett a kannabinoidok emésztési panaszokra gyakorolt hatásáról. 

Azt állapították meg, hogy a kenderszármazékok használata során nagymértékben enyhültek a betegek tünetei. A gasztroparézist kísérő gyomorfájdalom is mérséklődött, ami nagy előrelépés volt a kezelésben.

A gasztroparézishez hasonlóan ma még szintén gyógyíthatatlan emésztőrendszeri állapot a Crohn-betegség. Ezzel kapcsolatban a kutatások már korábban megállapították, hogy a kannabinoidok is hatásosan hozzájárultak a tünetek enyhítéséhez a megfelelő diéta és az orvosi előírások mellett. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.