Felhívás!

Cushing- és Addison-kór – minden tudnivaló a mellékvese betegségeiről

Cushing- és Addison-kór – minden tudnivaló a mellékvese betegségeiről Reklám

Hogyan működik a mellékvesekéreg, milyen betegségei ismertek? Mit nevezünk Cushing- és Addison-kórnak? Milyen betegsége lehet a mellékvesevelőnek? Mutatjuk a válaszokat!

A mellékvesék a vesék felső pólusán helyezkednek el, azok zsíros tokjában. Két részből tevődnek össze: a belső velőből és a külső kéregből. Mutatjuk, hogy mit érdemes róluk tudni!

Hogyan működik a mellékvesekéreg, milyen betegségei ismertek? 

A mellékvesekéregben hormonok termelődnek, méghozzá háromfélék: mineralokortikoidok, glukokortikoidok és androgének. A mineralokortikoidok a só- és vízháztartás szabályozásáért felelősek. A glukokortikoidok szabályozzák az anyagcserét és a só- és vízháztartást, valamint gátolják a különféle gyulladásokat. 

Az androgének pedig az elsődleges és másodlagos nemi jellegek kialakításáért felelősek. Amennyiben a mellékvesekéreg alulműködik, Addison-kór alakul ki, ha pedig túlműködik, akkor Cushing-kór.

Mit nevezünk Cushing- és Addison-kórnak, milyen vizsgálatokkal ismerhetőek fel? 

A Cushing-kór kialakulásáért a mellékvesekéreg túlműködése felelős. Ebben az esetben többféle működészavar jelentkezik a szervezetben. Például zsír-, fehérje- és szénhidrát-anyagcserezavar. Mindemellett szárazzá válik a bőr, striák alakulnak ki, valamint pattanások jelennek meg a bőr felszínén. Mindemellett depresszió, fáradékonyság és izomgörcsök is kísérhetik a betegséget.

A másik mellékvesekéreg-betegség az Addison-kór, mely a mellékvesekéreg alulműködése miatt alakul ki. Okozhatja fertőzés, autoimmun folyamat, valamint genetikai probléma is. A kór során felborul a kálium-, a víz- és nátriumháztartás. Továbbá alacsony vérnyomás, gyengeség és szédülés is jelentkezik. Mindemellett pedig nő a fertőzésekre és gyulladásokra való hajlam. Mindkét kór laboratóriumi vizsgálatokkal állapítható meg endokrinológus szakorvos által. A Belvárosi Orvosi Centrum szakorvosai segítenek a betegség diagnosztizálásában és kezelésében.

Milyen betegsége lehet a mellékvesevelőnek?

A mellékvesevelő hormonjainak hatásai az idegrendszerrel függenek össze. A mellékvesevelő daganata, a phaeochromocytoma, az esetek többségében a mellékvesevelőből indul ki, ritkábban azon kívülről. Gyakori tünete a magas vérnyomás, a verejtékezés, a fejfájás és a szívdobogásérzés. Mivel csökken a cukortolerancia, másodlagos cukorbetegség is kialakulhat a mellékvesevelő daganat miatt.

A phaeochromocytoma diagnózisa laboratóriumi vizsgálattal állítható fel, melynek során a hormonok és az anyagcsere termékei kerülnek megvizsgálásra. Ha a laboratóriumi vizsgálat során beigazolódik a betegség megléte, képalkotó eljárásokra is sor kerül, melyek segítségével a szakorvos megbizonyosodik a daganat meglétéről. A daganat sebészi úton távolítható el, gyógyszeres kezelésre csak akkor kerül sor, ha a műtét valamilyen okból nem végezhető el.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.