Felhívás!

A bélflóra és az egészség kapcsolata

A bélflóra és az egészség kapcsolata Reklám

A bélflóra működése igen összetett. Azonban a bélflóra állapotának köze van az egészséghez, az immunrendszer erősségéhez, és még sok minden máshoz. Ezért érdemes megismerni a mikrobiomnak nevezett rendszer működését.

Mi az a bélflóra?

A bélflóra, azaz mikrobiom baktériumok, gombák és vírusok közössége. Ezek mind kihatnak a szervezetünk és az emésztésünk működésére. Legnagyobbrészt baktériumból áll a mikrobiom, ez általában különböző fajokat takar, akár 40 baktériumfaj is jelen lehet a bélrendszerünkben.

Ezek a bélbaktériumok, vírusok és gombák mindannyian a gyomornyálkahártyán és a belek nyálkahártyáin élnek.

A baktériumok egy része meg tudja betegíteni az emberi testet, ezek patogén baktériumok. Vannak azonban jó baktériumok is, amelyek az immunrendszert védik. Ezek a baktériumok egyébként általában rostokkal táplálkoznak. Olyan rostokkal, amelyeket nem emésztünk meg.

A tudósok szerint fontos, hogy sokféle jó baktérium éljen a bélrendszerben, mert annál jobban működik az immunrendszerünk. Ezeknek a baktériumoknak az összetétele és a mennyisége az étkezésünkön múlik. Mivel rostokat fogyasztanak, ezért rostgazdag étrend segít a megfelelő egyensúly fenntartásában.

Ilyenkor, amikor a bélflóránk megfelelően működik, könnyebb fogyni is, illetve karcsúnak maradni. A változatos összetételű bélflórához rostban gazdag étkezésre van szükség. Zöldségek, magvak, zab és más gabonafélék segíthetnek ebben. Az activé FiberShake italpora kifejezetten segíthet nekünk ebben, ha épp rohanásban vagyunk, és kevés munkával akarunk rosthoz jutni. 

Hogyan működnek ezek a baktériumok?

Orvosi vizsgálatok bizonyították, hogy a bélbaktériumok minősége, a bélflóra összetétele összefügg a túlsúllyal. Például a firmicutes baktériumtörzs cukrokkal, valamint szénhidrátokkal táplálkozik. Nagy mennyiségben vannak jelen a túlsúlyos emberek bélflórájában. 

Ezzel szemben a bacteroidok a rostokat kisebb zsírmolekulákra bontják, ezek a baktériumok dominálnak a normál testalkatúak bélflórájában.

Az éppen többségben lévő bélbaktériumok fokozzák a szervezetünkben a túlélésükhöz szükséges tápanyagok iránti vágyat. Ezt hormonokon keresztül teszik.

Tehát leegyszerűsítve, a bélbaktériumok egyik része a rostok iránti vágyat fokozza a szervezetünkben, míg a másik fajta baktérium az elhízásért felelős cukrokat és szénhidrátokat szereti, és általa mi is ezeket kívánjuk meg.

Mit tehetünk, hogy a jó baktériumok legyenek fölényben, és ezáltal ne kívánjunk egészségtelen ételeket? Együnk sok rostos, egészséges ételt, nyers salátákat, teljes kiőrlésű gabonát, magvakat. Rostban gazdag párolt zöldségeket. Emellett kerüljük a cukrot és a rossz szénhidrátokat, és az ezekkel táplálkozó baktériumok el fognak pusztulni. Egy idő után pedig nem is fogjuk kívánni az egészségtelen ételeket. 

Így biztosan sokkal könnyebben fog menni a fogyás, illetve a karcsú alak megtartása.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.