Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fertőző dalok a díszteremben

Fertőző dalok a díszteremben Vigadó

December 17-én, pénteken 19 órakor a kézdivásárhelyi Vigadó dísztermében ad koncertet a Sing Floydból is ismert Demeter Elemér dalszerző, énekes, gitáros és Baricz Lajos gitáros. A részletekbe előbbi avatott be.

Hirdetés
Hirdetés

– Mi a pénteki koncert apropója?

– A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban még nem foglaltam semmilyen állást, és arra gondoltam, a dalok beszédesebbek lehetnek, mint az oltás kapcsán kifejtett pró, illetve kontra vélemények. Krisztus urunk idevágó mondata jutott eszembe, mely szerint nem az fertőz, illetve mérgez meg, ami bemegy a szánkon, hanem ami kijön azon (Máté evangéliuma: „Nem az teszi tisztátalanná az embert, ami bemegy a száján, hanem ami kijön a szájából, az teszi tisztátalanná az embert” – szerk.). Olvasatomban ugyanis az egyes dolgok kapcsán kinyilvánított vélemények mindig sokkal nagyobb kárt okoztak, mint az adott dolog. Például az oltás, úgy vélem, egymagában ártalmatlan, ám ha azt akarjuk, hogy rosszat tegyen, valószínű, hogy úgy is lesz, ha viszont bizalmat szavazunk neki, akkor végre helyreáll a rend. Ez azonban csupán az én véleményem. A koncert címszava eredetileg Fertőző dalok (Carminum unvaccinted), hiszen ahogyan engem, Lajost is középiskolás korunkban megfertőzött a blues és a rock and roll vírusa, ám ezt nem tüntettük fel a plakáton, hogy ne osszuk meg az embereket és a Vigadót se sodorjuk bajba ebben a járványhelyzetben.

– Milyen szempont szerint válogattad ki az elhangzó dalokat?

– Célunk, hogy az élet dolgairól, elsősorban a szomorúságról, szenvedésről, elidegenedésről, otthonülésről énekeljünk több dalt, hiszen ebben az időszakban ez aktuális. B. B. King annak idején azt mondta, a blues-zene fehér emberé nem lehetett, mert a fehérek nem foglalkoznak a szenvedéssel. A zenész a rabszolgákhoz hasonlóan a szenvedését, bánatát dalba, bluesba önti, ezért inkább ilyen hangvételű dalokat játszunk, ezt a belső konfrontációt és ennek megélését próbáljuk felszínre hozni, ám természetesen az életünk részét képező öröm és humor is jelen lesz.

– Saját szerzeményeket, feldolgozásokat vagy ezt is, azt is hallhat a közönség?

– Saját szerzeményekből és fordításokból állt össze a műsor. Mondhatni hobbim, hogy magyar nyelven tolmácsoljam a nagyobb slágereket.

– Dalíráskor általában a zene vagy a szöveg születik először esetedben?

– Szövegcentrikus dalíró vagyok. Kevés olyan szerzőt jegyeznek, aki zenét és szöveget is ír, a zenekarok ezt általában párosban végzik, lásd Szörényi–Bródy, meg társaik esetében. Biztos van, akinél egy dallam születik meg, majd arra jönnek a sorok, nálam előbb a szöveg születik meg, amely hozza magával a dallamot. Számomra ez egy imádkozás, meditáció, mondhatni egyfajta kényszerűség. Nagy kérdés, hogy mi a művészet igazából, és milyen igényt szolgál? Manapság gyakran összetévesztik a szórakozással, de szerintem a művészet több annál. Alapvető kérdésekre keres a választ: Ki vagyok én? Ki az ember? Merre, hová tart? Mi az élet célja? Ezek valamilyen szinten mantrák, elmélkedések. Azt tartom igazán jó dalszövegnek, amely nem foglal állást, inkább kérdéseket tesz fel, érzéseket fejez ki, nem pedig megmondja a tutit.

– Új dalokat is játszotok?

– Két friss saját szerzeményt és egy nemrég elkövetett fordítást is hallhat a nagyérdemű.

– Baricz Lajos gitáros lesz a társad a koncerten…

– Lajos volt, aki azokban az időkben, amikor két zenekar között magamra maradtam, mindig hajlandó volt a közreműködésre. Ismeri a világomat, a szövegeimet, a zenémet, és örülök, hogy bár nem könnyű szívvel, mégis elvállalta ezt a koncertet.

– Mikor láthatunk ismét a Sing Floyddal színpadon?

– Túl vagyunk egy kényszerű próbaterem-váltáson, januárban folytatjuk az Antológia című produkciónk próbáit, és ha a járványügyi intézkedések lehetővé teszik, kora tavasszal bemutatnánk azt az érdeklődőknek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük