Felhívás!

Baleset történt a Szojuzzal, kényszerleszállást hajtott végre

Baleset történt a Szojuzzal, kényszerleszállást hajtott végre Külföld

Baleset történt a Szojuz MSZ-10 űrhajó egyik hajtóművével nem sokkal a kilövés után. A hordozórakéta hibásodott meg.

Az űrhajó a kazahsztáni Bajkonurból indult útnak, a sikertelen startot követően kényszerelállást hajtott végre. Az ejtőernyővel ereszkedő űrhajó a kazahsztáni sztyeppén landolt, a személyzet két tagja a földet érés után kapcsolatba lépett az irányító központtal. 

A Szojuzban az amerikai Nick Hague és az orosz Alekszej Ovcsinyin indult a Nemzetközi Űrállomásra, ahol a tervek szerint hat hónapot töltöttek volna el.

Jól vannak, nincs szükségük azonnali orvosi ellátásra. Keresésükre négy helikopter indult mentőcsapattal a fedélzetén. A hadsereg deszantosai már megérkeztek a landolás helyszínére.

Az űrhajó helyi idő szerint 4 óra 40 perckor kezdte meg az emelkedést, a hordozórakéta egyik fokozata azonban nem a terveknek megfelelően üzemelt, ezért volt szükség a kényszerleszállásra.

Az űreszköz a NASA tájékoztatása szerint ballisztikus pályán érkezett vissza a Föld légkörébe, az űrhajósok akár 9G fölötti erőhatást tapasztalhattak a süllyedés során.

A RIA Novosztyi úgy értesült, hogy Oroszország a Szojuzzal történt baleset nyomán úgy döntött, felfüggeszti minden embert szállító űrhajó tervezett indítását.

(MTI, HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.