Felhívás!

Bankkártyán kaphatják a pénzt a nyugdíjasok

Bankkártyán kaphatják a pénzt a nyugdíjasok Románia

Az Adevărul.ro információi szerint jövő évtől nem a postás fogja kivinni a nyugdíjakat, hanem minden nyugdíjas bankkártyán kapja majd meg a havi járandóságát. A pénzügyminisztérium úgy döntött, meghúzza a nadrágszíjat és a továbbiakban nem költ évi 600 millió lejt a nyugdíjak postán keresztüli továbbítására.

Az intézkedés körülbelül 3 millió nyugdíjast fog érinteni. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter elmondta, megszüntetik a román postával kötött szerződést, az így megtakarított 600 millió lejt pedig a helyi önkormányzatok közt oszthatják szét beruházásokra.

A nyugdíjpénztár adatai szerint Romániában megközelítőleg 5 millió nyugdíjas van, akik közül 1,7 millió már most kártyán kapja a nyugdíjat.

Teodorovici bejelentette, bónuszokat ajánlanak fel azoknak a nyugdíjasoknak, akik úgy döntenek, hogy kártyán szeretnék megkapni nyugdíjukat, ez által szeretnék ösztönözni őket, hogy minél többen válasszák ezt a lehetőséget. Továbbá biztosítani fogják, hogy a nyugdíjak kártyáról való kivételekor a bankok ne számítsanak fel kezelési költséget.

Leginkább a falun élőket fogja érinteni

A pénzügyminisztérium intézkedése leginkább a falun élő nyugdíjasokat fogja érinteni, hiszen a kisebb településeken sem bankfiókok, sem bankautomaták nem léteznek. A statisztikák szerint a falun élő személyek mindössze 30 százalékának van bankszámlája, ezek között pedig nagyon kevés a nyugdíjas. Éppen ezért a szakértők szkeptikusak a minisztérium intézkedésével kapcsolatban, hiszen sok falusi nyugdíjas alig boldogul egy mobiltelefon használatával, nemhogy automatából vegye ki a pénzét.

„Még városon is eléggé kevés nyugdíjas kapja kártyán a nyugdíját. Nagyon nehéz lesz, főleg a falun élő, kevésbé tanult nyugdíjasoknak, hogy boldoguljanak a banki rendszerrel. (…) Szükség lenne egy átmeneti időszakra, hogy a nyugdíjasok bankszámlákat nyithassanak. (…) Szerintem a bankok fognak a legtöbbet nyerni az intézkedésből. Valószínűleg automatákat fognak telepíteni vidéki településeken. Egyes bankoknak már vannak kirendeltségeik – magyarázta Mircea Kivu szociológus.

(Adevărul)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.