Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Húszezer lejes bírság

Az Országos Audiovizuális Tanács július 4-i ülésén újabb büntetést szabott ki a B1 TV részére. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentése alapján büntették a Radu Banciu vezette szélsőségesen magyarellenes műsort.

A május 19-i műsorban Banciu többek között az úzvölgyi eseményekről beszélt minősíthetetlen hangnemben, valótlanságokat állítva a székely megyékről és a magyarokról. Hosszasan ecsetelte, hogy hiába élnek a románok a saját országukban, hiába halnak meg a szülőföldjük védelmében, Hargita megyében nem lehet eltemetni őket, mert a magyarok nem engedik. Azzal vádolta az ott elő magyarokat, nem elég, hogy a román zászlót, a szimbólumokat és a román nyelvet száműzték már a régióból, most a román emberek földi maradványait is elüldöznék Hargita megyéből. Banciu egyetlen, a valóságnak megfelelő állítása csupán annyi, hogy az úzvölgyi temető szerinte is Hargita megyében van. A műsor lezáró részében folyamatosan kritizálta és negatív hangnemben emlegette a Diszkriminációellenes Tanácsot és az Országos Audiovizuális Tanácsot.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója, Benkő Erika üdvözölte a testület döntését, és felhívta a figyelmet arra, hogy minden hasonló műsort jelezzenek a szolgálat számára, hogy megtehessék a megfelelő lépéseket. Az sem baj, ha csupán egy panaszos van, ahogy jelen esetben is csak a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat tett lépéseket, a bizottságnak az alapján is döntést kell hoznia. „Tudjuk jól, hogy a júniusi erőszakos temetőfoglaláshoz is nagyban hozzájárult a hír televíziókban eluralkodó gyűlöletbeszéd, és mi ezt meg akarjuk állítani”– nyilatkozta Benkő Erika.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat sajtóirodája

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük