Hirdetés
Hirdetés

Magas töltés

Közismert, hogy a Román Vasúttársaság évtizedekkel van lemaradva az Európa többi országában működő ilyen típusú vállalatokhoz képest. Ezt nem csak a szállítóeszközök korszerűsítésére értjük, mert ezeket úgy-ahogy modernizálták – bár még ma is találunk osztrák–magyar időkből örökölt vagonokat a sínes utakon –, hanem a szétcincált vállalat majd minden szegmensére, de főleg ami a biztonságot nyújtó elemeket illeti, a töltések erősségét, a hidak, átereszek használhatóvá tételét, megerősítését. A nagy esőzések, viharok ezeket megrongálták, több helyen veszélyessé tették. Erdélyi bolyongásaimkor gyakorta láttam, amint a domboldalakról lefolyó vizek új utakat törtek maguknak a vasút alatt, csak idő kérdése, mikor következik be egy tragédia.

A kisebb állomások, megállók peronjai nem csak rövidek, de alacsonyak is, ráadásul a szerelvények vagonjainak többsége a csupasz töltésnél áll meg. Az idősebbeknél jönnek az esések, kéz- és lábtörések, de még bánatpénzt sem fizetnek, mintha nem az ő feladatuk volna biztonságos szolgáltatást nyújtani az utasok számára.

Mindig elfog a röhögés, amikor hallom, hogy gyorsvasutat indítanak be, főleg Erdélyországban kacérkodnak ezzel. Azt azonban nem tudják, hogy milyen töltéseken robogna ez! Merthogy az erdélyi vasútvonalak nem alkalmasak erre. Egyelőre nincsenek meg a feltételek a gyorsvonatok indításához!

És ha már az EU tisztaságot követel minden országtól, a vasút háza táján aligha teljesítik ezt az utasítást. Nem egy állomáshoz a szemeteskocsi be sem mehet. Szemétgyűjtő szerelvény, ha létezik is, eddig nem sok helyre jutott el. Így aztán az utasok és az állomások személyzete oda dobja a szemetet, ahova tudja. Nem egy állomáson a kukák lyukasak, még azokat sem cserélik ki. Így aztán az ország sínpárjait szemétkupacok kísérik, eldobott fémdobozok, műanyag palackok és sok papír. Bár az utóbbit természetbarátnak tartják. Könnyen mállik.

Minden évben az éppen hatalmon lévők megígérik, hogy a fentieket orvosolják. Kíváncsian várjuk, hogy a sok beígért jobbítást mikor és kik fogják megvalósítani. Mert az autósztrádák lassan készülnek. Ezt tudjuk. Ennél csak vasút korszerűsítése lassúbb. Ha egyáltalán létezik ilyen.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük