Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Medvét ütöttek el Csernátonnál

FRISSÍTVE: Medvét ütöttek el Csernátonnál Kovászna megye

Autó ütött el egy medvét Csernáton közelében kedd hajnalban. A baleset nyomán a jármű eleje jelentősen megrongálódott, az állatnak mindkét mellső lába eltört.

Hirdetés
Hirdetés

Az úttestem kószáló medvét telibe találta az autó, de az ütközést követően az állatnak még volt ereje 200 méterre, a mezőbe vonszolni magát. A nagyvadat elaltatták, és a zernyesti medverezervátumba szállították, hogy ott szakszerűen ellássák.

A Kovászna megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a balesetnek nem volt emberi áldozata.

A Transylvanian Wildlife Project állatorvosát hajnali 4:45-kor értesítették az elgázolt medvéről. A helyszínre kiérkezve a szakember megállapította, hogy a medve mindkét mellső lába eltört, ezt követően döntöttek a medve elaltatása és Zernyestre szállítása mellett – számoltak be a Facebook-on.

FRISSÍTÉS: Nem lehet megmenteni a medvét

Végleg elaltatják a kedd hajnalban Csernáton közelében elütött medvét, miután a zernyesti medverezervátum szakértői úgy ítélték meg, hogy az állatot nem lehet megmenteni.

A Millió Barát Egyesület orvosa a megyei állategészségügyi igazgatóság illetékes állatorvosával együtt kivizsgálta az állatot és megállapították, hogy mindkét első lába eltörött és belső vérzése van, ezért az elaltatása mellett döntöttek, hogy véget vessenek szenvedésének.

„A medvét a mezőben elkábították, ketrecbe tették és a zernyesti rezervátumba szállították. (…) Megállapították, hogy a medvének az élettel össze nem egyeztethető sérülései vannak. A szakértők úgy döntöttek, hogy az állat elhamvasztásra kerül” – nyilatkozta a Covasnamedia-nak Gheorghe Neagu, a környezetvédelmi ügynökség Kovászna megyei részlegének ügyvezető igazgatója.

A szakemberek szerint a medve körülbelül három és fél éves volt.

„A Millió Barát Egyesület azt javasolja minden gépkocsivezetőnek, hogy legyenek nagyon figyelmesek ebben az időszakban, mert a klímaváltozások miatt a medvék még nem kezdték el a hibernálást, és kijönnek az erdőből élelem után kutatva” – hívja fel a figyelmet közösségi oldalán az egyesület.

(stiripesurse.ro/Covasnamedia, fotó: Nagy Sz. Attila)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 19., 11:47
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Csak egy kérdés, mert nagyon naiv és tudatlan vagyok ezekben a problémákban : honnan tudta az állatorvos elaltatás előtt, hogy a medve mindkét lába el van törve ? Ha ilyen egyszerű megállapítani, miért kell annyi esetben hagyni a sebesült állatokat, hogy hosszú időn át szenvedjenek ??????

 • User
  Dátum: 2019. november 19., 12:26
  ÉRTÉKELÉS: 19

  Láthatósági mellénybe bujtassák a kompetens személyek a medvéket ,hogy idejében észre lehessen venni.Szerintem ez lenne a legjobb megoldás ,és ne csak a bársonyszékből adják a tanácsot.

 • User
  Dátum: 2019. november 20., 9:58
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Szerencsétlen állatok!- szörnyülködik az állatbarát nép. Az általuk okozott kár, embercsonkítás, emberélet nem téma Romániában. Ráfogjuk az erdőirtásra, az életterük lecsökkenésére. Miért nem mondjuk ki az igazságot: a kilövési tilalom következménye a vadak kontrollálatlan elszaporodása. A környezetvédelmi minisztérium (Dacian Ciolos kormány) 2016-ban betiltotta a medvevadászatot. Azelőtt évente 400-450 medvét lőttek ki vadásztársaságok.

  • User
   Dátum: 2019. november 20., 21:31
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Ceausescu alatt hányat lőttek ki évente? Nem hinném, hogy sokat. És ez nem három évig tartott. Ha egy medve kB. Három évig az anyjával marad, és addig az nem párzik, akkor hogy lett három év után hirtelen ilyen sok állat? Kicsit gondolkozzatok.
   Valami változott, valószínűleg nem egy konkrét oka van annak, hogy mostanában ennyi medvés találka van. De a kilövések hiánya max. Egy kisebb tényező az egészben.